Frissítve / Galériával és videóval

2021.05.13. 13:00

Bejárást tartottak a felújított szolnoki belvárosi nagytemplomban

Az érkező vendégeket Gáspár István plébános úr vezette körbe.

Nagy Balázs

Dr Kállai Mária ogy képviselő és Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere megtekintette az elkészült Belvárosi Nagytemplomot Gáspár István plébánossal.

Fotó: Nagy Balazs

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc, a város polgármestere megtekintették a nemrégiben teljes felújításon átesett belvárosi nagytemplomot és a mellette álló egykori ferences rendházat. Az érkező vendégeket Gáspár István plébános úr vezette körbe az újjászületett épületeken.

Dr. Kállai Mária a sajtótájékoztatón közölte: a város és a térség közös kincse újult meg, hiszen az egyházi tevékenység mellett a közösségfejlesztés, a karitatív tevékenység színterei, valamint zarándoklehetőségek is ezek az épületek. Szolnokon számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években, a hitélet gazdagsága jellemzi a várost – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a környező kistelepülések 120 millió forint értékben kaptak támogatási lehetőséget a magyar kormánytól templomaik megújítására, átlagosan egyenként 15-15 millió forint értékben – adta hírül az MTI.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: nemcsak a Szentháromság templom műemlék épülete és a mellette álló egykori ferences rendház újult meg a megyeszékhelyen, hanem a műemlék jellegű Magyarok Nagyasszonya templom – ismertebb nevén a vártemplom – is, együtt mintegy másfél milliárd forintból. Emellett megépült az evangélikus templom mellett a közösségi térként is szolgáló úgynevezett adapterház. Megszépült a református templom is, és elindult a parókia felújítása – sorolta.

A hitélet jelentősen erősödött Szolnokon, ahol egyházi óvoda, általános- és középiskola is működik – jegyezte meg.

Gáspár István római katolikus plébános elmondta: december elején miséztek először a felújított belvárosi Szentháromság templomban, de a járvány miatt később lesz csak az ünnepélyes átadása.

A barokk stílusú belvárosi templom külső homlokzata megújult, belül restaurálták a freskókat. Felújították a padokat, a gyóntatószékeket, a mellékoltárokat, korszerűsödött a világítás, új padlólapokat tettek le, és a tervek szerint megújul majd a szentély is – ismertette. A ferences rendházat az eddigiekhez hasonlóan szeretnék közösségi célokra is használni; pályáznak azon helyiségek felújítására, amelyek a zarándokturizmus céljait szolgálhatják majd – közölte.

A plébános kitért arra is, hogy a klasszicista stílusjegyeket viselő vártemplom is teljes mértékben korszerűsödött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában