Jászkunság

2021.05.28. 11:28

Komolyan vették a nagyobb üzletek a vírushelyzet miatti szabályokat

Már lassan két hónapja annak, hogy újranyithattak a nem napi fogyasztási cikket árusító boltok is. A kapcsolódó veszélyhelyzeti szabályok betartását hat hete ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársai azt tapasztalták, hogy a nagyobb üzletek rendkívül komolyan veszik ezeket, szabálytalanságot főleg kisebb üzleteknél tártak fel.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldásával április 7-én térhettek vissza a vásárlók az élelmiszerboltokon, drogériákon, patikákon túl más profilú boltokba is. A kereskedelmi egységeknek jogszabályi előírás alapján az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal hírportálunk megkeresésére elmondta, hogy április tizedike óta a rendőrséggel együttműködve ellenőrzik a védelmi intézkedések betartását az üzletekben.

– Tapasztalataink alapján a vállalkozások gondoskodnak a megfelelő tájékoztatásról, helyeznek ki kézfertőtlenítőt, ügyelnek, hogy az üzletben tartózkodók maximális létszámát a vásárlók be tudják tartani – állt a megyei kormányhivatal válaszában.

– A nagyobb üzletek rendkívül komolyan veszik a védelmi intézkedések betartását, szabálytalanságot főleg kisebb üzleteknél tártunk fel. Az ellenőrzések első hónapjában a fogyasztóvédelem összesen ezerhétszázhatvanöt, a védelmi szabályok betartását érintő vizsgálatot végzett. Jogsértést kétszáznyolcvanhárom üzletben tártunk fel.

– A legtöbb esetben előforduló szabálytalanság a kézfertőtlenítés lehetőségének a hiánya, és az üzlettérben tartózkodók maximális létszámáról szóló tájékoztatás elmaradása volt. Előbbi százhetvenkilenc, utóbbi pedig százhuszonkilenc üzletben fordult elő. Negyvennégy vállalkozás nem gondoskodott arról, hogy az üzletben tartózkodók maximális létszámát a vásárlók be tudják tartani.

Huszonöt vállalkozás nem fertőtlenítette a felületeket folyamatos időközönként, és huszonnégy esetben nem tartották be, hogy tíz négyzetméterenként egy fő tartózkodjon az üzletben.

– Tizennégy vállalkozás nem gondoskodott arról, hogy az üzlet bejárata előtt várakozók egymástól a másfél méteres távolságot folyamatosan tartsák, míg tizenkét üzletben rosszul számolták ki a vásárlótérben tartózkodók maximális létszámát. Három üzletben rosszul láthatóan helyeztek ki tájékoztatást – sorolta a szabálytalanságokat a hatóság.

A feltárt hibákra a kormányhivatal minden esetben felhívja a figyelmet, a helyszínen ki nem javított hiányosságokat pedig utóellenőrzik. Mint megtudtuk, a vállalkozások komolyan veszik a szóbeli figyelmeztetést, és megteszik a szükséges lépéseket a jogsértő állapot megszüntetésére, az észlelt hiányosságokat kijavítják, pótolják. Emiatt megyénkben kötelezést és bírságot még nem szabtak ki.

Ezután is folyamatosan ellenőriznek

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár elmondta, a fertőzésveszély minimálisra csökkentése érdekében most különösen fontos, hogy az emberek a lehető legrövidebb ideig tartózkodjanak a boltokban, áruházakban.

– Változatlanul orrot és szájat eltakaró maszkban mehetünk csak be az üzletekbe, és még mindig ügyelnünk kell a védőtávolság betartására – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

– A kereskedők gyors és gördülékeny kiszolgálással is tehetnek vásárlóik és munkavállalóik egészségének védelméért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elrendelése alapján a fogyasztóvédelmi hatóság az ország minden részében folyamatosan ellenőrzi az üzletekben a veszélyhelyzeti szabályok betartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában