Szolnok

2021.05.09. 11:25

Kontaktlencsét hord? Ezeket tartsa szem előtt a pandémia alatt

Egy évvel ezelőtt rengeteget lehetett olvasni a kézmosás fontosságáról. A kontaktlencsét viselőknél ez nem csak a pandémia alatt fontos, hanem a mindennapokban is. Megkérdeztünk egy szakembert, melyek azok a dolgok, amik kiemelten fontosak a járvány időszakában is.

Szoljon.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Azoknak, akik kontaktlencsét viselnek, mindig alaposan kezet kell mosniuk, és nagyon fontos ügyelniük a tisztaságra. Ez a pandémia alatt sem változott – kezdte Taupert Szilvia optometrista, a szolnoki Széchenyi Optika szakembere.

– Az első és legfontosabb, hogy a lencséhez és a tárolófolyadékhoz csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni. Azonban a tiszta kéz mellett a törölköző tisztaságáról sem szabad megfeledkezni. A másik nagyon fontos, hogy minden nap ki kell cserélni a kontaktlencseápoló folyadékot a lencsén, illetve azokat minden használat után alaposan meg kell tisztítani – folytatta. – A multifunkciós oldatok esetén nem elég csak beletenni a kontaktlencsét a folyadékba, előtte dörzsöléssel fel kell lazítani a szennyeződést, hogy azok később leoldódjanak.

Az alaposság nem csak a lencse hosszútávú viselését segíti elő, hanem a szem egészségének megőrzését is.

– Ugyanis, ha szennyeződés marad a lencsén, az egy idő után irritálhatja a szemet és gyulladást is okozhat. Hidrogén-peroxidos ápolófolyadék esetén nincs szükség dörzsölésre.

Ez utóbbival kapcsolatban a szakember megjegyezte, a hidrogén-peroxidnak köszönhetően sokkal alaposabb tisztításra és fertőtlenítésre van lehetőség, ám mielőtt bárki elkezdi használni, kérje optikában dolgozók segítségét.

– A lencsetároló tisztítására is oda kell figyelni, és minden alkalommal le kell cserélni, amikor elfogy az ápolófolyadék – folytatta Taupert Szilvia. – Fontos kiemelni, hogy nem szabad túlhordani a kontaktlencsét. Az egynaposat egy napig, a kétheteset két hétig, a havi lencséket pedig egy hónapig szabad viselni.

Taupert Szilvia optometrista
Fotó: Beküldött fotó

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy csapvízzel nem szabad a lencséket tisztítani.

– Ha esetleg leesik, akkor is csak az ápolófolyadékkal szabad leöblíteni – mondta. – A multifunkciós oldat esetén magával a folyadékkal, a hidrogén-peroxidosnál pedig a már sterilizált, tokban visszamaradt ápolószerrel.

Mint megtudtuk, sokan azt hiszik, a sóoldat is megfelelő a lencse ápolására, ez azonban nem így van. Taupert Szilvia elmondta, a hidrogén-peroxidos folyadékot használók öblítésre szokták használni, azonban ápolásra egyáltalán nem jó a steril sóoldat.

És hogy meddig hordhatjuk egy nap a kontaktlencsét?

– Korábban, amikor fejletlenebb lencsék voltak a piacon, akkor még meghatározták, hogy egy nap hány órán át lehet használni. Ma már nincs ilyen korlátozás, hiszen léteznek olyan lencsék is, melyeket éjjel, nappal lehet viselni – hangsúlyozta a szakember. – Viszont, ha nincs feltétlenül szükség a kontaktlencse viselésére, akkor érdemes lecserélni szemüvegre. Megkönnyebbülés a szemnek, hiszen „fellélegezhet”.

Ne az akciók alapján válasszunk lencsét

Az interneten már bármit megvásárolhatunk, azonban célszerű szakemberrel kiválasztani a nekünk megfelelő kontaktlencsét.

– Sokan azt gondolják, hogy elég ismerni a megfelelő dioptriát, esetleg a lencse görbületét, és ezek alapján bármilyen márkájú lencsét vásárolhatunk. Az igazság azonban az, hogy a legjobb megoldás a kontaktológus által jóváhagyott kontaktlencsét vásárolni, és nem az akciós áron kapható termékek közül választani – emelte ki az optometrista.

A rendszeres kontroll nagyon fontos

Azoknak, akik kontaktlencsét hordanak, elengedhetetlen a folyamatos felülvizsgálat.

– Ha teljesen problémamentes a lencse viselése, akkor félévente elég eljárni ellenőrzésre. Azonban ha bármikor bármilyen probléma kialakul, akkor a kontaktológus, optometrikus dönthet úgy, hogy háromhavonta vagy akár havonta visszarendeli az ügyfelet – mondta Taupert Szilvia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában