Koronavírus

2021.05.30. 15:30

Megyebelieket kérdeztünk a külföldi járványügyi szabályok kapcsán

Cikkünkben több Jász-Nagykun-Szolnok megyében született, de jelenleg már külföldön élő embert kérdeztünk a koronavírus helyzettel kapcsolatosan.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szolnoki születésű Horváth Viktória jelenleg a walesi Cwmbran-ban él.

– Úgy érzem, hogy a lakosság maximálisan támogatja az oltást, melyet bizonyít az is, hogy a kollégáim közül már szinte mindenki megkapta a második oltását is, szerintem két hónapon belül már mindannyian be leszünk oltva. A lakosság nem fél a vakcinától, hisznek az orvosoknak. Fontos különbség Magyarországhoz képest, hogy idekint nem oltanak sem a Szputnyik, sem pedig a Sinopharm-vakcinával. Nem versenyeznek az emberek azért, hogy ki kapja a legjobbat – magyarázza.

– Ami a korlátozásokat illeti, jelenleg csupán annyi kikötés van, hogy a boltokban kötelező a maszkviselés. Kijárási korlátozás- és tilalom, illetve utcán való maszkhasználat nálunk soha nem volt. Korábban korlátozták a megyékben való átjárást, ezt azonban már eltörölték. A boltokban nincsen létszámkorlátozás, sőt a 2 méteres távolságot sem tartják az emberek, pont a megfelelő átoltottságnak köszönhetően – meséli. Hozzátette, a rendezvényeket, koncerteket náluk is szüneteltetik egyelőre, ugyanakkor a szórakozóhelyek már megnyitottak.

Magyarországon az első oltás után mindenki megkapja az úgynevezett védettségi igazolványát, amelynek felmutatásával az illető élhet a szabályokban leírt előnyökkel. Wales-ben közel sem ez a helyzet.

– Plasztikkártya idekint nincs. Az oltással együtt mindenki kap egy papírkártyát, amelyre leírják mikor és milyen vakcinát kapott, ki adta azt be, illetve a második oltás időpontját is feltüntetik rajta. Ezt a kártyát kell magával vinnie az embernek, ugyanakkor nem kötelező a felmutatása, leszámítva a szórakozóhelyeket – mondja Horváth Viktória.

Kiemelte, örül, mert azt látja, hogy az emberek nem támadják egymást amiatt, hogy ki oltat és ki nem.

A kiutazások kapcsán elmondta, hogy az Egyesült Királyság jelenleg egy úgynevezett jelzőtábla rendszert használ, amellyel a veszélyesség szempontjából csoportosítják az országokat. Mint elmondta, Magyarország jelenleg a sárga színbe tartozik. Mindez azt jelenti, hogy aki innen utazik a szigetországba, annak tíz napos karanténba kell vonulnia, illetve az induláskor és az érkezéskor is negatív PCR-tesztet kell produkáljon. Hozzátette, a beutazás keleti vakcina esetében nem lehetséges.

2020. szeptember 1-jétől Spanyolország az I. biztonsági besorolási kategóriába tartozik. A jászfényszarui Ézsiás Dóra már három és fél éve él és dolgozik az ország fővárosában, Madridban, egy amerikai multinacionális cégnél.

– Mint a Föld minden országát, Spanyolországot is nagy mértékben sújtotta a koronavírus-járvány – kezdte Ézsiás Dóra.

2020 tavaszán kezdődtek a lezárások, két és fél hónapig kijárási tilalom volt érvényben. Kizárólag munka miatt és bevásárlás céljából lehetett kimenni az utcára. A boltokba csak úgy lehetett menni, hogy ugyanabból a családból vagy helyről csak egy ember mehetett be az üzletbe. Másik érdekesség, hogy egy autóban csupán egy ember ülhetett. Volt egy környékbeli srác, aki megelégelte a helyzetet és kiment sétálni az utcára, persze maszk nélkül. Őt 500 euróra büntették meg – mondta.

– Az országban nincs védettségi igazolvány. Itt hónapokkal hamarabb megszüntették a korlátozásokat Magyarországhoz képest, azonban minden tartománynak megvan a joga, hogy a saját hatáskörében maguk dönthessenek a szükséges korlátozó intézkedésekről, így pedig az utazás sem egyszerű – tette hozzá.

Spanyolországban is kezd javulni a járványhelyzet, a számok azonban nem csökkennek, de nem is emelkednek olyan drasztikusan, mint korábban, jelenleg a lakosság 37,9 százaléka kapta már meg legalább az első oltást.

– Szerencsére már nyitva vannak a múzeumok, a mozik, a szórakozóhelyek, a spanyolok pedig élnek is a lehetőséggel. Azonban úgy látom, hogy sajnos nem túl nagy az oltási kedv.

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban is otthonról dolgoznak az emberek.

– A járvány kezdete óta home office-ban zajlik a munka. Tervben van, hogy szeptemberben változtatnak ezen. Azt szeretnék bevezetni, hogy két napig a munkahelyen/irodában dolgoznának az emberek saját laptoppal, míg a maradék háromban továbbra is otthonról – fejtette ki Ézsiás Dóra.

Ami a hazautazást illeti, egyáltalán nem bonyolult, csupán egy negatív PCR-tesztet kell bemutatni, ami 72 óránál nem régebbi, érkezéskor pedig karanténba sem kell vonulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában