Jászkunság

2021.05.08. 06:55

Mobilt és alsóneműt is találtak már a csatornában a szakemberek

Sejtettük, hogy lesznek majd meglepő tételek, de azt magunk sem gondoltuk volna, hogy mobiltelefont, alsóneműt, edzőruhát, állati tetemeket, edényeket és gyerekjátékot is találtak már a csatornahálózatban a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. szakemberei. A fenti dolgok önmagukban is dugulást okozhatnak, de hasonló problémát generál a vécén lehúzott étel maradék, a vatta, a nedves törlőkendő. Jöjjön hát a csúf igazság.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Az állati tetemek jellemzően hal, disznó, szárnyas feldolgozása során keletkező anyagok, például halfej, csirke- és disznóbél, szárnyasok tollazata és zsír – sorolta Magyarné Bede Marianna, a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. műszaki igazgatója.

– Ezek jellemzően a kertes családi házak környezetében jelennek meg a rendszerben, de lakótelepen is előfordulnak. Az erősebb, hosszabb állati maradványok, mint a disznóbél és a nyúlbőr azonban üzemzavart okozhatnak a szivattyúkban. A szennyvízelvezető rendszer nevében is benne van, hogy a kommunális szennyvíz elvezetését szolgálja. Nem szemét-, hulladékeltüntető rendszer! – hangsúlyozta.

A műszaki igazgató hozzátette: jellemzően a szilárd, darabos szennyezőanyagok akadályozzák a szennyvízátemelő állomások működését.

A szivattyúk üzemzavara esetén pedig a szennyvízelvezető rendszer telítődik, egyéb pontjain szennyvízkiöntések keletkezhetnek, és az érintett terület egyes felhasználói nem tudják használni a rendszerüket.

A mérgek, gyógyszerek, nehézfémtartalmú vegyületek, festékanyagok pedig a szennyvíztisztító telep üzemét veszélyeztetik, tönkretehetik a telep biológiáját, melyek a szennyvíz tisztítását végzik. A rendszerbe bocsátott egyéb vizek (csapadék, talajvíz, belvíz) a rendszer túltelítődését okozhatják. Kirívóan csapadékos időjárás esetén egész városrészeket is elönthet a víz.

– A VCSM Zrt. Szolnok üzemeltetési területén napjainkban az egyesített rendszer miatt is a legnagyobb problémát az extrém időjárás miatt kialakult vízzel elöntött területek mentesítése jelenti – világított rá Magyarné Bede Marianna.

– A szennyvízátemelőink üzemzavarai pedig körülbelül 95 százalékban a rendszerbe került idegen anyagok miatt következik be. Van olyan átemelőállomásunk, ahol a tisztítás után nem kell eltelnie egy hétnek, hogy ismét idegen anyagokkal legyen telítve. Ezek közül napjainkban jellemzően a nedves törlőkendők jelentik legtöbb esetben az üzemzavar okozóját.

– A szennyvízhálózatban a darabos szennyeződés ott okoz kárt, hogy a föld alatt elhelyezkedő vezetékbe nehezen lehet behatárolni a dugulás helyét. Egy megszorult fadarabra felrakódott rongy- és nedvestörlőkendő-tömeg által kialakult dugulást csak a vezeték bontásával lehet megszüntetni, amihez útbontás is társul – részletezte a szakember.

Jelentős költségeket emészt fel a szivattyúk javítása

Mint megtudtuk, az átemelői dugulások havária jellegű karbantartása jelentős költséget okoz, és van olyan szennyvízátemelő állomás Szolnokon, ahol naponta több alkalommal is takarítást kell végezni.

– A szivattyúk javítási költségét nem olyan egyszerű meghatározni, hiszen ezeknél van karbantartás-javítás, felújítás és újgép-beszerzés, így több csoportra oszthatóak – magyarázta Magyarné Bede Marianna.

– Kisebb szivattyúk esetén nettó százezer forinttól másfél millióig terjedhetnek a költségek, míg nagyobbak esetén ez akár hét és fél millió forint is lehet. Az átemelőállomásokon előforduló idegen anyagok okozta üzemzavarok és a csőhálózatban okozott dugulások elhárítása az éves karbantartási költségünk 65–70 százalékát emészti fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában