Galériával és videóval

2021.05.22. 14:30

Motorokat szenteltek meg az esőben Szolnokon

Motorosok „lepték el” szombaton délelőtt a szolnoki Vártemplomot és annak környékét. Rendhagyó szentmisét tartottak, melynek keretében áldást is kaptak a motorok és motorosok.

Rimóczi Ágnes

– Őszintén szólva nem sűrűn van ilyen szentmise. Rendszerint idős hölgyek, kendős asszonyok ülnek a padokban, most pedig bőrruhás embereket látok magam előtt, akik bukósisakot viselnek – kezdte mosolyogva a szentmisét Kálinger Roland Rozsé atya. Az MH. 86 Szolnok Helikopter Bázis tábori lelkésze celebrálta a motoros szentmisét, melyet hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság.

– Az országban több helyen is van hasonló kezdeményezés, úgy gondoltuk, hogy Szolnokon is szeretnénk meghonosítani ezt a szép szokást. Örülünk, hogy sokan eljöttek, érdeklődő a motoros társadalom, bízunk benne, hogy a jövőben egyre inkább elterjed majd a motorral közlekedők körében, s még többen fogadják majd az áldást – mondta el Ecseki-Kolonics Eufrozina rendőrhadnagy.

A bizottság titkára hangsúlyozta, hogy a „Szenteltessék meg a motorod” kezdeményezés a tervek szerint a jövőben rendszeres lesz, a szentmisével és áldással összekötött program célja a motoros közösség tudatos és lelki, illetve a hit segítségével a balesetmentes közlekedés hangsúlyozása és a közlekedési kultúra fejlesztése.

A gondviselésbe vetett bizalom által a türelem és tolerancia, a felelősségteljes magatartás megjelenik a közlekedésben

– tette hozzá Ecseki-Kolonics Eufrozina.

A szentmise folytatásaként Rozsé atya is erről beszélt. Kitért arra, hogy ahogyan a KRESZ szabályait be kell tartani, úgy a lelki intelmeket is szem előtt kell tartani.

– Nemcsak az a fontos, hogy határozottan fogjátok a kormányt és egyenes derékkal üljetek a motoron, hanem az is, hogy büszkén, ugyanakkor felelősségteljesek legyetek közlekedés közben. Bevallom, nem találtam a Bibliában túl sok idézetet a közlekedéssel kapcsolatban, de ugyebár, a jó pap is holtig tanul – tette hozzá mosolyogva. Kálinger Roland a Biblia egyik példabeszédét intézte a jelenlévő motorosokhoz, miszerint Szent Pál leesett a lováról.

– Ő egy lóerővel járt így! Ti úgy közlekedjetek, hogy ne jussatok az ő sorsára! – szólt hozzájuk.

A szentmise végén szenteltvízzel hintette meg az oltár elé tett bukósisakokat, majd megáldotta a templom előtt parkoló kétkerekű gépeket. A robogóktól kezdve, a túramotorokon át, a rendőrjárművekig és sportmotorokig, mindegyik járműre jutott a szenteltvízből. És úgy a fiatalok, ahogy a régi motorosok is kaptak az atya áldásából.

– Széles utat, gumi fákat mindenkinek! – így mondott „áment” az egyik motoros a rendezvény végén, majd felzúgtak a motorok...

 

Szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez

Először meglepetten, de nagyon szép cselekedetként, jó kezdeményezésként tekintettek a motorosok erre a rendhagyó misére.

– Mi a közösségi oldalon olvastunk róla, először meglepődtünk,de szinte azonnal arra jutottunk, hogy eljövünk és részt veszünk a rendezvényen – mondta el a templom előtt Sánta László. A huszonhárom esztendős szolnoki fiatalember párjával, a húsz éves Papp Viktóriával érkezett és részesült az áldásból. Laci 2014-ben lett a motorozás szerelmese, akkoriban egy Simpson „nyergébe pattant”, most pedig a Kawasaki Ninját „hozott” megáldatni és szenteltvízzel meghintetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában