Samodai Bence János

2021.05.13. 17:25

Sorra nyeri a versenyeket a tiszafüredi trombitaművész

Számos fiatal tehetség bontogatta már szárnyait a tiszafüredi Fekete László Zeneiskola kurzusain, az intézményben folyó művészetoktatás évtizedeit kiemelkedő eredmények, turnék és külföldi vendégszereplések tarkítják. Innen indult Samodai Bence János, a fiatal trombitaművész is.

Ujvári László

Samodai Bence János egyre újabb és újabb célokat tűz ki maga elé Fotó:

Fotó: Ujvári László

Nem a mostani az első, de talán az egyik legkiemelkedőbb, és mindenképpen egyedülálló versenyeredménye a fiatal zenésznek, a Danubia Talents internetes versenyén lett kategóriájának legjobbja. Az esemény különlegességét az adja, hogy a koronavírus-járvány miatt hosszú ideje ez volt az első megmérettetés, ahol próbára tette tudását.

– Ez volt a harmadik Danubia Talents nemzetközi zenei verseny, ahol első lettem a korcsoportomban – mondta hírportálunk érdeklődésére Samodai Bence János.

– A járvány miatt az elmúlt egy évben nem volt lehetőségem versenyezni, koncertek is csak többnyire online formában voltak. Ez is egy internetes verseny volt, aminek hátránya, hogy nincs meg az a közösségi élmény, mikor a pályatársakkal beszélgetünk és tapasztalatot cserélünk, a felkészülés azonban egyszerűbb – magyarázta.

Ilyenkor nehezíti a versenyzők dolgát, hogy hiányzik a személyes jelenlét, a kisugárzás, és teljesen más az előadásmód.

Ez esetben egy rövid kisfilmet kell úgy elkészíteni, hogy az izgalmas és érdekes legyen a néző, adott esetben a zsűri számára.

Két évvel ezelőtt, 2019-ben két országos versenyen végzett az első helyen, sőt, ugyanabban az esztendőben egy nemzetközi kamaraverseny mezőnyében is a legjobbnak bizonyult. Kiemelt első helyet hozott el Bulgáriából nemrég, ahol szóló trombitásként mérette meg magát. Járt már a világ számos országában, például Kanadában és az Egyesült Államokban, tavaly pedig – Dóbisz Áron orgonaművésszel közösen – elkészült az első lemeze, amelyért megkapták a Magyar Evangélikus Egyház Borne­missza Péter-díj művészeti különdíját.

– Kilencéves korom óta trombitálok, azóta az életem meghatározó része – mondta kérdésünkre a huszonöt esztendős művész.

– Tiszafüreden kezdtem a pályafutásomat, a Fekete László Zeneiskolában, Fekete Zsolt növendéke voltam. Tulajdonképpen itt döntöttem el, hogy zenész szeretnék lenni. Ebben nagy szerepet játszott a helyi fúvószenekar is, amikor szüleimmel sétálva láttam a próbáikat, nagyon megtetszett, teljesen magával ragadott a hangzás és a miliő – idézte fel pályája hajnalát Bence.

Samodai Bence János egyre újabb és újabb célokat tűz ki maga elé
Fotó: Ujvári László

Hogy miért pont a trombita? Már maga sem tudja a választ, de az biztos, hogy az első percektől kezdve szimpatikus hangszernek tűnt a számára. Jó eséllyel meghatározó volt e kérdés eldöntésében Fekete Zsolt, a zenetanár személye is. A Bencében rejlő tehetség és elhatározás mellett neki és a Tiszafüreden szerzett élményeknek is döntő szerepe volt abban, hogy a pályafutása ekkor kapott szárnyra igazán.

A rézfúvós tanszéken oktat

– Egyetemi tanulmányaimat Szegeden végeztem, két diplomát is szereztem, és azóta oktatóként segítem a kar munkáját – mesélte a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Rézfúvós Tanszékének oktatója.

– Számos célom van, elsősorban művészeti és tudományos téren szeretnék fejlődni, például doktori képzésben részt venni – tekintett előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában