Szolnok

2021.05.26. 17:25

Stresszkezelési technikákkal segítenek a tizenéveseknek

Egy, a teljesítmény- és időkényszer által átszőtt világba érkezett a járvány. A felnőttek félelmét, anyagi biztonságuk megingását a gyermekek is érzékelték. Már a tizenéveseknél is tapasztalható a légszomj, a szapora szívverés, pánik vagy szorongásos, depressziós tünetek. A megoldásban a különféle stresszkezelési technikák alkalmazása segíthet, melyek elsajátításában a szolnoki Albatrosz Életmód és Sportegyesület foglalkozásain lehetőség nyílik.

P. Pusztai Nóra

A tizenévesek könnyen mobil- vagy számítógépfüggővé válhatnak

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Már az előző év tavaszán érzékelhető volt, hogy a kialakult új helyzet a tizenéveseket érintheti meg leginkább. Az egyébként zárkózott diák még inkább befelé fordult, a közösségre vágyó pedig nehezen viselte a társaság hiányát.

– Tavaly nyáron azt, hogy kinyílt a világ, nagy felszabadulásként élték meg a gyerekek. Néhány hónap alatt viszont ugyanezeken a fiatalokon az agresszió és a feszültség jelei látszódtak, olyan tüneteket produkáltak, amiket korábban nem. A probléma már akkor megjelent, és erre jött még az őszi, majd tavaszi bezártság. A felnőtt társadalomnak el kell ismernie, hogy a gyerekek sínylették meg leginkább az elmúlt egy évet – mondta Leskó Anna, a szolnoki Albatrosz Életmód és Sportegyesület elnöke, aki stresszkezelő foglalkozásokat szervez az említett a korosztálynak.

– A jelenlegi helyzetben legnehezebb „kirobbantani” a gyerekeket, ehhez szülői határozottságra vagy baráti támogatásra van szükség. Olyan gyakorlati eszközöket sajátíthatnak el a résztvevők az alkalmak során, amivel saját magukon tudnak segíteni, ha a légszomj, szapora szívdobogás vagy egyéb tünet megjelenik – emelte ki.

A szakember szerint a stressz folyamata megállítható. Általában a stressz oldását ismerjük, használjuk: tánccal, kiáltással űzzük el, de ekkor már belebonyolódtunk, és elszenvedtük a hatásait. Fontos lenne megismerni ennek a folyamatát, megállítani, kézben tartani, kezelni azt, kialakítva az éberséget. Az iskola által generált leterheltség és a visszatérés okozta nehézségekben ez sokat segíthetne.

A tizenévesek könnyen mobil- vagy számítógépfüggővé válhatnak
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Az online világ beszippantotta a gyerekeket, a sok számítógépezés, szobában töltött idő pluszfeszültsége összeadódott. Meg is fogalmazták többen, hogy a szobájuk tanteremmé vált, elveszítette a biztonságos kuckó jellegét, így nem szívesen mennek be oda. Ilyenkor a szülői kreativitás kulcsfontosságú. A megszokott szülői módszerek sem biztos, hogy beválnak a jelenlegi, nem mindennapi élethelyzetekben. Szükség van újdonságokkal próbálkozni a gyerekek kimozdítása érdekében. A rugalmasság és ötletesség nagy előny ebben az időszakban, hiszen eleinte a fiatalok a normál menetrendre nem tudnak visszatérni. De néhány külső inger és élmény hatására visszabillenhet a korábban jól működő egyensúly, visszatalálhat a szülő a gyerekhez – fogalmazott a szakember, aki szerint különösen fontos a szocializáció hiányának kérdése.

– Ez egyeseknél agresszió, míg másoknál akár depresszió vagy apátia formájában nyilvánul meg. Gondoljunk csak bele a kilencedikesek, tizedikesek helyzetébe, ahol az osztályközösségek ki sem alakultak, nem volt hova visszavágyni.

– El kell érni, hogy elkezdjék magukat jól érezni a bőrükben, nyissanak maguk, majd társaik felé – hangsúlyozta Leskó Anna, aki szerint a legjobb módszer, ha baráti társaságok együtt érkeznek a foglalkozásokra – motiválva egymást.

Fontos, hogy figyelni kell a jelekre

Egyre több tinédzsernél jelentkezik fizikai tünetekkel a stressz. A korosztályra jellemző, hogy már gondolkodnak a világot érintő kérdésekről. Befogadóak, de egyben kritikusak is. Jól képezik le a felnőttek érzéseit, gondolatait.

– Már a testtartáson és a nem megszokott reakciókon is észrevehetőek az első jelek. Olyankor érdemes végiggondolni, hogy van-e eleget szabad levegőn a gyerek, szívesen megy-e a kortársai közé, vágyott-e vissza az iskolába. Mennyire vált telefon- vagy számítógépfüggővé az elmúlt évben. Az időben felismert folyamat megállítható, így nem jut el olyan feszült helyzetig, amivel már nem tud mit kezdeni – tanácsolta Leskó Anna, majd hozzátette, a stresszkezelés mellett szemléletformáló és tabuk nélküli foglalkozássorozat is szerepel az ingyenes programok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában