Jászkunság

2021.05.07. 11:25

Számos veszélyforrás leselkedik gólyáinkra

Olvasóink is jelezték, hogy bár nagy öröm számukra, ha a lakókörnyezetükben telepszik meg egy-egy gólyapár, azonban a fészkeik elfoglalása után számos veszély leselkedik rájuk. Beleértve a nagyfeszültségű vezetékeket és villámhárítókat. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mi jellemzi ittlétükkor költöző madaraink életét.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– A gólyák az Alföld és úgy általában a Kárpát-medence középső részének jellegzetes madarai. Nagy költőink – mint Petőfi Sándor vagy Tompa Mihály – gyönyörűen írtak róluk a verseikben, szerepük elvitathatatlan a magyar népéletben. Nélkülük szinte elképzelhetetlenek lennének a térség települései. Tudni kell, hogy a Kiskunsági-homokhátságot és a nagy, zárt erdőket leszámítva szinte mindenütt jelen vannak – kezdte Urbán Sándor.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnöke elmondta: Szolnok kedvelt nyári állomáshelyük, nem véletlen, hogy a megyeszékhely Európa „gólyafővárosának” számít. Sokéves átlagban ugyanis mintegy 13–15 pár költ itt. Ez a szám azért is kuriózum, mivel ekkora lélekszámú városban – Európa középső és nyugati részén – egyetlen településen sem jellemző ennyi költöző madár. A tisztes állomány elsősorban a Zagyva és a Tisza árterének köszönhető, ahol a gólyák különösen jól érzik magukat.

A szakértőt arról is megkérdeztük, hogy léteznek-e szabályok arra vonatkozóan, hogy milyen létesítményeken lehetnek gólyafészkek. Néhány épületrész ugyanis veszélyeket rejthet magában. Különösen így van ez, ha elektromos vezetékek, esetleg villámhárítók közelében telepszenek meg a madarak.

– A fészkek döntő többsége ma már elektromos hálózatok közelében található. Ritkaságnak számít, ha házak tetején, fákon fészkelnek. Az áramszolgáltatók évekkel ezelőtt megoldották a fészkelési problémákat, a madárvédőkkel együttműködve fészekalátéteket helyeztek el a villanyoszlopokon.

Mi, emberek nem tudunk beleszólni abba, hogy egy gólyapárnak milyen otthona legyen, vagy hogy hol építsék meg azt. Tehát a megtelepedést nem tudjuk szabályozni.

– Sokszor sajnos előfordul, hogy a számukra legrosszabb helyen fészkelnek, például elektromos hálózatok kapcsolószekrényét tartalmazó oszlopokon, ahol könnyedén áramütés éri őket. Ezeken a helyeken gyakran a szolgáltató nem is engedi, hogy fészek létesüljön, hiszen az ilyen esetek nemcsak a gólyákat veszélyeztetik, de az áramellátásban is zavart okozhatnak – hívta fel rá a figyelmet.

A szakember hozzátette: nincs tudomása arról, hogy villámhárító közelsége balesetet okozott volna térségünkben. Ám mint mondta: nem zárható ki ennek a lehetősége. Ilyen esetben csupán annyit tehetünk, hogy a fészektől távolabb helyezzük el a villámhárítót az adott ingatlanon. Ugyanakkor tudni kell, hogy például a nyári szezonban – amikor még javában itt vannak a gólyák –, ha bármilyen módon megzavarjuk a fészküket, azt nyomban ellenük irányuló támadásként élik meg. S ezután többé nem hajlandóak visszamenni otthonukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában