Bencsik Márta / Galériával

2021.05.11. 17:25

Újra alkot az öcsödi iparművész

Sorra készíti szebbnél szebb alkotásait Bencsik Márta, öcsödi népi iparművész. Bár tavasszal ő is átesett a koronavírus-fertőzésen, mára visszatért a munkakedve, ötletekkel telve várja, hogy végre újra járhassa a vásárokat, illetve a táborokban taníthassa a kicsiket és nagyokat. A minap bemutatótermébe is beengedett bennünket, körbevezetve az alkotásai között.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Több mint harminc éve fonja szalmából és csuhéból a különféle alkotásait Bencsik Márta. Ezekből az alapanyagokból szinte bármit el lehet készíteni. Az öcsödi népi iparművész lakását csikóhal, madár, kígyó, boszorkány, de még szalmahálóban ülő szalmapók is díszíti. Ottjártunkkor épp egy esőcsigát font, a folyamatot nekünk is megmutatta.

– Bács-Kiskunban körtének, míg más tájegységeken szakramentónak is nevezik ezt az aratási ajándékot. A bőséget szimbolizálja, a munka végén a summások ezt vitték a gazdának, ahol megszentelték a következő évi bő termés reményében – hangsúlyozta, mutatva a készülő alkotást.

A konyhaasztalon a méret szerint, ízekre vágott, szétválogatott, megtisztított szalmák sorakozva várták sorsukat. A munkához először be kell nedvesíteni az alapanyagot, hogy kellően hajlékony legyen. Előkerült a kis olló, a folyamat elindításához a cérnaszál, majd a gondosan kiválogatott szálakat hajtogatva, csigafonással ki is rajzolódott a készülő forma.

– Öt szalmaszálból azért könnyű tanítani, mert így négyzetet kapok. Kettő szálat összefogok, abból az egyik mindig úton lesz, így alakul ki a csiga – magyarázta.

– A szálak hossza mindegy, sőt nem is jó, ha egyformára vágjuk azokat, úgy az igazi, ha a toldás különböző helyekre esik – folytatta.

Minden szalmából készült alkotásnak a fonás az alapja, csak az számít igazán, hogy az térbeli vagy síkbeli, ez utóbbiból gyönyörű kalapok, tárolók varrhatók össze. A tetszetős spirális alap hamar elnyerte Bencsik Márta csodálatát.

Az alapokat autodidakta módon sajátította el, később a Békés megyei népművészeti egyesületnél tanulta ki a szakmát. A szalmakalap-készítést pedig Erdélyben gyakorolta be.

– Nagyon szeretek dolgozni, de a koronavírus legyengített. Ahogy felgyógyultam és telik az idő, újra jönnek az ötletek, bár a munkabírásom még nem az igazi – mesélte, majd hozzátette, hamarosan itt a kalapok szezonja, úgyhogy van mit csinálni.

Egyébként sem tétlenkedik, munkássága alatt több terméke is elnyerte már a Magyar Kézműves Remek díjat. Legutóbb egy helyi asztalossal, Szilágyi Imrével készített ágya és éjjeliszekrénye, majd a mester fiával együtt ónémet szék rekonstrukciójával nevezett a kitüntető címre. A támlát és az ülőkét csuhéfonással díszítette. Idén azt tervezi, hogy egy karácsonyi kollekcióval indul a pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában