JÁSZKUNSÁG

2021.06.04. 11:25

A balesetek harmadában voltak érintettek idős sofőrök

Több olyan baleset is történt az elmúlt időszakban megyénkben, amelyeknek hetvenévesnél idősebb szépkorú volt az okozója vagy a részese. A statisztika szerint az elmúlt három esztendőben a személyi sérüléses balesetek 35–40 százalékában volt érintett hatvan év feletti járművezető. Éppen ezért a Szolnoki Rendőrkapitányság legújabb kampányának fókuszában az időskori vezetés áll.

Czakó Nóra

A sofőr az útvonal tudatos megtervezésével is növelheti saját maga és mások biztonságát

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy hetvenhét éves kerékpáros szenvedett balesetet május közepén Szolnokon, a Szapáry és Baross út kereszteződésében található kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, mert nem adott elsőbbséget a jobbra kis ívben kanyarodó személygépkocsi vezetőjének. A biciklis könnyű sérülést szenvedett, de az elmúlt években olyan balesetek is történtek megyénkben, amelyek tragédiával végződtek.

Februárban például a 32-es számú főúton a tetejére borult egy autó az árokban. A hetvenhárom éves sofőr és felesége a helyszínen életét vesztette. Tavaly november végén pedig halálra gázoltak egy hetvennégy éves gyalogost Szolnokon, a Tószegi úton.

A baleseti statisztikák szerint megyénkben az elmúlt három évben bekövetkezett személyi sérüléses balesetek 35–40 százalékában volt érintett idős járművezető okozóként vagy részesként – tudtuk meg Szabó Ferenc őrnagytól, a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől.

A rendőrség ezért a közelmúltban szóróanyagokat készített, amelyeket orvosi rendelőkbe, nyugdíjasklubokba és olyan helyekre juttatnak el, ahol a szépkorúak gyakran megfordulnak. Az egyik plakát tanácsokat fogalmaz meg az idős járművezetőknek, a másik pedig a családtagjaikat szólítja meg, hogy figyeljenek oda a szüleikre, nagyszüleikre.

– Nem azt szeretnénk, hogy az idősek ne vezessenek, hanem azt, hogy felismerjék, és tudatában legyenek a korukból fakadó hiányosságoknak, és ennek megfelelően induljanak útnak – fejtette ki Szabó Ferenc.

– Ahogy a testünk öregszik, úgy a szellem, a mentális képességek és a reflexek is változnak, ezért a szépkorúak lassabban reagálnak a váratlan közlekedési szituációkra, ami megnöveli a baleset bekövetkezésének esélyét. Emellett a közlekedés egy olyan „közösségi játék”, amelyben a szabályok betartásán túl a személyi feltételeknek is meg kell felelni, és ehhez hozzátartozik a mentális és fizikai egészség is. Aki idős korában egészséges, annál is bekövetkeznek ezek a reflexbeli változások vagy a reagálási idő elhúzódása.

– Van egy pont, amikor már érdemes megfontolnia a szépkorúnak, hogy a továbbiakban vezessen-e járművet.

– Az első lépés mindig az egyén korlátainak megismerése, és ha például egy idős sofőr rossz időjárás vagy korlátozott látási viszonyok között nem szívesen indul útnak, azzal már tett egy lépést előre annak érdekében, hogy ne történjen vele közlekedési baleset. Ez azért is fontos, mert az idősebb korosztály sérülékenyebb, így súlyosabb kimenetele is lehet számukra egy-egy balesetnek – tette hozzá Szabó Ferenc.

A Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője szerint intő jel lehet a látási képesség romlása, a hallási vagy memóriaproblémák, a reflex lassulása, a különféle betegségek, az idős korban szedett gyógyszerek mellékhatásai vagy egyéb olyan betegségek, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió. Ezek ugyanis kihatással vannak mind a reagáló képességekre, mind a reflexre, amelyek fontosak a közlekedés során.

A sofőr az útvonal tudatos megtervezésével is növelheti saját maga és mások biztonságát
Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

A rendőrség azt kéri a szépkorúaktól, hogy ezeket a hiányosságokat felismerve, és figyelembe véve, nagyon körültekintően, megfontoltan vezessenek. Mindig kipihenten és vezetésre alkalmas állapotban üljenek a volán mögé, és mellőzzék a figyelemelterelő eszközök használatát. Ha hosszabb útra indulnak, előre tervezzék azt meg, és iktassanak be pihenőket, valamint lehetőleg ne esőben vagy éjszaka vezessenek. Tájékozódjanak az újdonságokról, akár a KRESZ, akár az úthálózat változásairól, hiszen ők kevesebb időt töltenek a volán mögött, miközben rohan a világ, így új utak, csomópontok, turbókörforgalmak épülnek.

– Ha az idős vezető nem ismeri fel vagy nem akarja felismerni ezeket a teljesítményromlásokat, akkor nagyon nagy szerepe van a családnak, a felnőtt gyermekeinek, unokáinak abban, hogy figyelmeztessék a kockázatra, és ha kell, vezessenek is helyette – hangsúlyozta Szabó Ferenc.

– Hatvanöt év felett három évre, hetven felett pedig két évre hosszabbítják meg a vezetői engedélyt. Ennek ellenére azt javasoljuk az idős vezetőknek, hogy vegyenek részt évente hallás- és látásvizsgálaton, hogy kiszűrjék, ha valamilyen hirtelen változás áll be az érzékszerveiknél. Ha új gyógyszert kapnak, a betegtájékoztatón túl kérjék ki a háziorvosuk véleményét is, hogy az okozhat-e olyan tüneteket, ami nem teszi alkalmassá a biztonságos vezetésre. Ha pedig valami hiányosságot tapasztalnak, igenis mondják el ezeket az alkalmassági orvosi vizsgálaton.

Csak a gyalogos-átkelőhelyen kapnak elsőbbséget

Gyakori baleseti ok a szépko­rúak esetében a követési távolság be nem tartása vagy hogy rosszul hajtanak be a körforgalmakba, illetve hogy hirtelen kikanyarodnak kerékpárral egy-egy gépkocsi elé. Szabó Ferenc őrnagy, a Szolnoki Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, általában az idősebb korosztályra jellemző az is, hogy az autópályán eltévesztik a kijáratot. Biciklivel az esetleges egyensúlyzavar okozhat problémát, az elektromos kerékpárt pedig még veszélyesebbé teszi az, hogy nagyobb a sebessége.

A szépkorúaknál különösen fontos, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen haladjanak át az úttesten, hiszen a hallás és a látás romlása miatt esetleg nem tudnak időben reagálni a vészhelyzetekre. Ha emellett még a KRESZ-szabályokat is megszegik, vagyis nem a zebrát használják, akkor még az az esélyük is elvész, hogy a gyalogátkelőhelyen elsőbbségük van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában