Szolnok

2021.06.05. 11:25

A lakberendezésnél elengedhetetlen a kölcsönös bizalom kialakítása

A technológia fejlődésével kéz a kézben jár a lakások berendezéseinek átalakulása is.

S.G.A.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarországon 1994 óta ünnepeljük a lakáskultúra világnapját minden június első szombatján. Sokan vélekednek úgy, és minden bizonnyal igazuk is van, hogy egy lakás pontosan árulkodik tulajdonosa személyiségéről, legyen szó kertes házról vagy éppen egy tömblakásról.

Sokan kérik lakásuk teljes vagy részleges felújításakor lakberendező segítségét, hírportálunk igyekezett utánajárni, miről is szól valójában ez a munka.

A tervezésnél több fontos kérdés is felmerül

Ungvári Henrietta, a szolnoki Ungvári HomeDesign tulajdonosa elmondta, akár építkezésben akár felújításban gondolkozunk, első és legfontosabb dolgunk a térszervezés. Ahhoz, hogy az igényeinknek megfelelő méretű, hangulatú élettereket tudjuk létrehozni, kialakítani számos tényezőt kell figyelembe vennünk, legyen az otthon, munkahely, vagy közösségi tér létrehozása.

Az első lépés minden esetben a tér funkcionális szervezése.

A szakember ezzel kapcsolatban több olyan kérdést is felsorolt, amelyekre fontos a tervezés alatt választ találni: Az adott térben milyen tevékenységeket fogunk folytatni? Hányan élünk a családban, milyen a nemek összetétele, milyen életkorúak a családtagok, kinek mi a hobbija? Melyik teret ki fogja gyakrabban használni és milyen céllal, kinek mennyi tároló helyre van szüksége, ezeket hol és milyen formában helyezzük el? Milyen mentalitásúak a családtagok? A csendet szeretik, a nyugalmat, esetleg mozgalmas életet élnek, sűrűn fogadnak vendégeket?

Számos lehetőség van az összhang megteremtésére

– Miután a funkcionális térszervezés megtörtént, kezdődhet a stílus és színharmónia kialakítása, a használandó anyagminőségek kiválasztása. Fontos a terek általános és funkcionális megvilágítása, de legalább ilyen fontos a színharmónia, hiszen a színek befolyásolják a hangulatunkat. A harmónia vonatkozásában is számos lehetőségünk van, megteremthetjük az összhangot a teljes tér vonatkozásában, de akár tervezhetünk helyiségenként más-más stílusban, sőt egy térben több stílusjegy is megjelenhet – részletezte a lehetőségeket.

– A koncepció meghatározása, az elképzelések összehangolása után nagyon fontos átgondolni az ütemezést. A kivitelezők felkeresése és a munkafolyamatok összehangolása, a munkálatok egymás utáni sorrendisége sok esetben okoz bonyodalmat. És miután a tervekhez és a kivitelezéshez szükséges minden információt összegyűjtöttünk, fontos, hogy készítsünk egy költségvetés tervezetet.

A tervezés és kivitelezés folyamatában nagy segítségünkre lehet egy lakberendező, aki nem csak tanácsadással, látványtervekkel, bútorok, burkolatok és kiegészítők ajánlásával, de kiviteli tervekkel is hozzájárul ahhoz, hogy a végeredmény minden esetben megelégedésünkre szolgáljon.

– Attól a pillanattól, hogy valakiben felmerül a lakberendezővel való együttműködés igénye, elindulhat egy akár hónapokig tartó szoros kapcsolat és közös munka – mutatott rá.

Sok mindentől függ, mennyi ideig is tart a munka

Ungvári Henrietta szerint a tervezés és kivitelezés folyamatának időtartamát nem lehet meghatározni anélkül, hogy alapvető információnk legyen a megvalósítandó elképzelésről. Mint mondja, lakberendezésről beszélünk akkor is, ha egy konyhát vagy fürdőszobát szeretnénk felújítani, illetve, ha a teljes lakást, üzletet, irodát alakítjuk át. Lakberendezés egy újonnan épülő családi ház tervezése és kivitelezése is, mindezek függvényében lényeges különbségek vannak a tervezési és kivitelezési időtartamokban.

– A tervezés elnyúlhat akár hónapokra is, attól függően, mennyire bonyolult teret tervezünk, hány féle látványtervet és milyen típusú kiviteli terveket kell elkészítenünk. Vannak ügyfelek, akiknek a vázlatterv is elegendő és az alapján már meg tudja valósítani ez elképzeléseit, ekkor akár néhány nap alatt elkészülhetnek a tervek, van akinek fotorealisztikus látványtervek szükségesek, ezek elkészítése, megfelelő kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe.

A lakberendezés a lakberendező és megbízója között egy igen komoly bizalmi kapcsolatot feltételez.

– A munka időtartamát sok tényező befolyásolja, de minden esetben egy szoros kapcsolaton alapuló konstruktív munka, amihez rengeteg személyes kontaktus szükséges. A megfelelő terv elkészítéséhez nagyon sok személyes információra van szükségem a megrendelő életének szinte legapróbb részleteiről, olyanokról is, amit sokan nem szívesen osztanak meg számukra „idegen” emberekkel. Minél jobban megnyílik felém a megbízó, annál hamarabb tudjuk a számára megfelelő otthont kialakítani – mesélte.

Az emberek még mindig óvatosan újítanak

A szakember az új trendekkel kapcsolatban azt tapasztalja, hogy még mindig sokan a szürke, fehér és fekete színekben utaznak. Sokszor tapasztalja, hogy elképzelés szintjén esetleg nyitnak a színes bútorok, élénk színek felé, de amikor eljutnának a beszerzéshez, visszakoznak, és marad a visszafogott színvilág.

– Stílus tekintetében azt tapasztalom, hogy nagyon változó, egyéni, egyedi igények vannak, nagyon divatos a skandináv stílus, és sokan szeretik a minimált is, még akkor is ha picit rideg érzetet kelt, sokaknak szimpatikus.

Mindennek megvan a maga bonyolultsága

Ami a méreteket illeti, szerinte a tervezésben a különbségek nem feltétlenül abból adódnak, hogy egy kicsi panellakásról vagy egy nagyobb kertvárosi ingatlanról beszélünk, ugyanis minden tervezésnek megvannak a nehézségei és a szépségei egyaránt. Például egy pici lakásban nem egyszerű a funkciók optimális elhelyezése. Nagy térben, például egy hatalmas nappaliban eközben okozhat nehézséget a funkcionális bútorok és dekorok megfelelő összhangjának megteremtése. Ilyen helyen általában több kiegészítőt használnak, ezeknek is illeszkedni kell a környezethez.

– Minden terv egyedi, minden tervezés a megbízó igényeire szabottan készül függetlenül attól, hogy hol található az ingatlan, illetve milyen volumenű munkálatokban gondolkozunk, a tervezés ugyanolyan gondossággal aprólékos munkával készül – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában