Pintér-Dezső Mária / Szolnok

2021.06.30. 13:55

A nehézségek ellenére sem tudják máshogy elképzelni az életüket

A szolnoki Pintér-Dezső Mária és férje mindig is nagy családot terveztek. Még az sem volt meglepetés, hogy ikrek érkeztek hozzájuk. Három kisgyermekkel viszont nem egyszerű az élet. Az örömökről és nehézségekről is beszélgettünk velük.

P. Pusztai Nóra

A szolnoki Pintér családban Jázmin húsz hónapos volt, amikor iker testvérei, Kamilla és Alexander megérkeztek

Forrás: Beküldött fotó

Mindig is három gyermeket szerettek volna, arra viszont nem számítottak, hogy ilyen gyorsan nagycsaládossá válnak. A megyeszékhelyen élő Pintér család nagyobbik lánya mindössze húsz hónapos volt, mikor ikertestvérei megérkeztek.

– A kis korkülönbség miatt az egész helyzet különleges, hiszen hirtelen hárman lettek, mindannyian két év alattiként, nehéz időszak volt – emlékezett vissza a kezdetekre Pintér-Dezső Mária, az édesanya.

Bár sokat beszélgettek arról, milyen lehet ikreket nevelni, mégis eleinte csak eljátszottak a gondolattal.

– Az első lányom, Jázmin esetében legmélyebben vágytam arra, hogy ikrek legyenek, amikor megláttam az ultrahangon, hogy csak egy baba van, furcsa érzés kerülgetett. Másodikra viszont pont ellenkezőleg történt, igen nagy meglepetés volt, hogy ketten vannak – mondta, majd mesélt a várandósság időszakáról is.

A szolnoki Pintér család életét az ikres tricikli használata könnyítette meg. Így már időben tudnak ékezni szinte bárhova.
Fotó: Beküldött fotó

– A terhességi teszt elsőre negatív volt, de én már akkor éreztem, hogy várandós vagyok, később egy másikat is elvégeztem, ott halvány csík volt. A férjemmel együtt mentünk az első vizsgálatra, hasi ultrahangon nem hallatszott a szívhang, nagyon megijedtem.

Végül a hüvelyi ultrahanggal kiderül, hogy minden rendben, az orvos közölte, hogy látja mindkettőt, akkor igencsak meglepődtem, de határtalan boldogságot éreztem

– számolt be az első vizsgálatokról.

Ikreket várni eleve veszélyeztetett terhesség, de nemcsak a várandósság nagyobb teher, hanem a környezet reakciói sem segítenek az időszak boldog és önfeledt megélésében.

– A háziorvos, a nőgyó­gyász, a védőnő és még az ismerősök is szinte halálra rémítettek a különböző történeteikkel. Vészjóslóan magyarázták, hogy a gyerekek koraszülöttek és visszamaradottak lesznek, és csak császármetszéssel tudok majd szülni. Azzal küzdöttem lelkileg, hogy fejben pozitív dolgokra tudjak koncentrálni. Esténként elmélyültem, meditáltam, beszéltem a babákhoz, hogy minden rendben legyen – emelte ki.

Marcsi elmondása szerint nagylányánál, Jázminnál épp a fent említett negatív külső behatások hiánya miatt kötetlenebbül élhette meg a várandósságot.

Kamilla és Alexander végül természetes úton, a harmincnyolcadik héten született meg.

– Szépen fejlődtek, jó volt az áramlás, fejvégűek voltak, nem volt indok a császármetszésre – persze ha bármi is közbejött volna, nem sokat gondolkodtam volna rajta. Akkor már nyolc éve nem láttak szándékos természetes ikerszülést a kórházban, rengeteg orvos volt bent, mindent felügyeltek – elevenítette fel.

Még a csecsemőosztályon is elismerést váltott ki, úgy engedték haza, hogy mindkét gyermekét tudta szoptatni, elegendő teje is volt. De azért a mindennapi nehézségek őket sem kerülték el.

A szolnoki Pintér családban Jázmin húsz hónapos volt, amikor iker testvérei, Kamilla és Alexander megérkeztek
Fotó: Beküldött fotó

– Amikor kettőt egyszerre szoptattam, és odajött a totyogó, hogy főzzek teát vagy játszunk, az nem volt egyszerű. De az elindulás is akadályokba ütközött. Mire a lépcsőn levittem őket – egyet a hátamon, egyet az oldalamon, egynek meg a kezét fogtam –, és még csomag nem volt nálam... Aztán persze szépen belerázódtunk, amikor már megültek, elkezdtük használni az ikres triciklit, ami abban segített sokat, hogy időben eljutottunk oda, ahova indultunk – fűzte hozzá mosolyogva.

Marcsi férjével arról is szinte csak álmodozik, hogy egy éjszakát átaludjon, vagy esetleg reggel önmagától, kipihenve ébredjen fel.

– Az anyukám nagyon sokat segít, mert voltak azért igen kimerítő időszakok, de a férjemre is száz százalékig számíthatok, nélküle nem menne – mondta hálásan, kiegészítve, minden nehézséggel együtt sem tudja elképzelni, hogy máshogy alakul az életük.

A család mozgatórugója a sport

– A mozgás tart életben – mondta Pintér- Dezső Mária.

– Először csak elkezdtem sportolni, utána a magam edzője, majd más anyák edzője lettem, alkalmazkodva az élethelyzetünkhöz – folytatta.

A családra egyébként sem jellemző, hogy otthon üljenek, szerintük a gyerekeknek is szükségük van környezetváltozásra.

– Meg kell találni a boldogságforrást az életben, anyaként is tölteni kell, ennek hiányában eljöhet a pillanat, amikor elfogyok. A munkám a hobbim, a sport az, ami feltölt – emelte ki az édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában