Galériákkal / videóval

2021.06.30. 17:25

Az egészségügy dolgozóit ünnepelték megyeszerte

Csütörtökön van Semmelweis-nap, a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, melynek alkalmából országszerte, így megyénkben is elismerik az egészségügyben dolgozók munkáját. Szerdán rangos díjakat adtak át Szolnokon, Karcagon és Jászberényben is, illetve megköszönték az egészségügyi dolgozók járványhelyzetben tanúsított kiemelkedő munkáját. A Semmelweis-nap egyben munkaszüneti nap az egészségügyben dolgozók számára, csütörtökön zárva vannak a rendelők, az ellátást ügyeleti rendben biztosítják.

Munkatársainktól

Fotó: Nagy Balázs

Hagyományos módon, emléktáblaavatással kezdődött a Semmelweis-napi ünnepség a szolnoki Hetényi Géza Megyei Kórházban. Az idei évben dr. Sebestyén Mihály főorvos, a sürgősségi osztály egykori vezetőjének életútjáról emlékeztek meg ilyen módon a Gergely terem falára kihelyezett, névvel ellátott táblával. 2016 óta azok nevei kerülnek ide, akik kimagasló munkájukkal öregbítették a kórház hírnevét.

Piroska Miklós a kórház főigazgatója megköszönte az egészségügyben dolgozók munkáját, majd bejelentette, a kórház minden dolgozója tíz nap pótszabadságban részesül.

– Úgy gondolom, hogy nem csak a védekezési feladatokban vagy az oltási tevékenységben részt vevő kollégák érdemlik ezt meg, de mindenki más is, mert az ellátásban helyt kellett állni, attól függetlenül, hogy a Covid-osztályon volt, hogy kétszáznál is több beteg feküdt – mondta a kórházvezető.

– Ez a másfél év mindannyiunk számára egy nagyon formáló időszak volt. Egyikünk sem készült fel, nem gondoltuk hogy egy ilyen járvánnyal kell egyszer szembenézünk.

– Hihetetlen amit az elmúlt időszakban az egészségügyben végeztek, ezért nem lehet elégszer köszönetet mondani – hangsúlyozta dr. Bene Ildikó országos kórházi főigazgató-helyettes.

Az ünnepségen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester is köszönetet mondott a kórházi dolgozóknak. A beszédek után kiosztották az idei díjakat.

A Magyar Orvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Szervezetének elnöksége elismerő oklevét a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet volt vezetője, dr. Csellár Zsuzsanna főorvos vehette át, Mezőtúr és térsége egészségügyi ellátó rendszerében végzett több évtizedes kiváló szakmai és vezetői munkájáért.

Idén, a koronavírus-járvány miatt nem egy, hanem három orvost jutalmazott a kamara Az év orvosa-díjjal, a járvány elleni küzdelemben végzett kiemelkedő szakmai és szervezői tevékenységükért.

Az év orvosa Jászberényben-díjat dr. Besenyi Orsolya orvosigazgató-főorvos, Az év orvosa Karcagon-díjat dr. Fazekas Katalin főorvos, Az év orvosa Szolnokon-díjat pedig dr. Tarján Péter főorvos vehette át.

A kamara Az év háziorvosa Jász-Nagykun-Szolnok Megyében-díjat dr. Szénási Szilviának, Az év orvosa Jász-Nagykun-Szolnok Megyében-díjat pedig dr. Horváth Judit belgyógyász szakorvosnak adományozta.

A 2013-ban alapított Orvosi Kamara-Szolnok életműdíjat idén dr. Bugyi Zsuzsanna radiológus főorvos kapta.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elismerését Tóth Erika szakápoló vehette át.

Az ünnepségen átadták a kórház díjait is. Hetényi Arany Emlékéremben részesült dr. Berényi Anna, a Bőr- és Nemibeteg Gondozó csoportvezető főorvosa, dr. Szabó Attila az Idegsebészeti Önálló Részleg részlegvezető főorvosa, és Balázs Beáta az Anyaggazdálkodási Osztály raktárvezetője.

Az eseményen tíz kórházi dolgozót jutalmaztak emléklappal, és hagyományos módon sor került a főorvosi és adjunktusi címek átadására is. Míg a főorvosi címre dr. Tashter Yousef, a Fül- Orr- Gégészeti és Szájsebészeti Osztály adjunktusa, az adjunktusi címre dr. Szabó Lehel, a Traumatológiai Osztály szakorvosa vált jogosulttá.

Emelkedett keretek között ünnepelték szerdán a magyar egészségügy napját a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban. Az intézmény udvarán rendezett Semmelweis-napi esemény vendége volt az országos tisztifőorvos is. Dr. Müller Cecília beszédében elmondta, rendkívül nehéz esztendő áll mögöttünk, mely mindenkit komoly erőpróba elé állított. Egy új, veszélyes kórokozóval vettük fel a harcot, miközben az egészségügyben életeket kellett menteni.

– Nem csupán a külső bajjal, hanem önmagunkkal is szembesültünk. Feszegettük saját teljesítőképességünk határát, lelki erőnk morzsáit összeszedegetve napról napra. Folyamatos készenlétben éltünk, és élünk ma is. Ugyanakkor nem gyengülhetünk el, ennek még nincs itt az ideje. Érezhetjük viszont a hálát, melynek legfőbb erőforrása Isten ajándéka, a szeretet – emelte ki a tisztifőorvos.

A rendezvényen felszólalt a kórház főigazgatója is. Dr. Csiki Zoltán hangsúlyozta, fontos eredmény, hogy a mostani Semmelweis-napot immár maszk nélkül ünnepelhetjük.

– Mindannyiuk hozzáállása, és kitartó munkája kellett ahhoz, hogy ide eljuthassunk. Látni kell, hogy az intézményben komoly szakmai munka folyik, s a kollégák között emberileg is különleges kapcsolat alakult ki

– méltatta az egészségügyi dolgozókat a főigazgató.

A hivatalos programon számos kitüntető címet adtak át. Covid-emlékérmet kapott dr. Ócsai Antal, dr. Dalmadi Adrienne, Ádám Sarolta, Herédiné Tajti Magdolna, Mezőné Mizsei Tünde, Farkas Anita, Koczkás Renátó, Laluja-Kurin Beáta, Utiné Major Ágnes, Seregley Gabriella, Mós Attiláné, Bótáné Radván Erika, Gódor Mónika, valamint Czigány Anikó. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díját Jávorcsik Józsefnének ítélték meg, míg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Orvosi Kamara Év orvosa díjával dr. Besenyi Orsolyát tüntették ki. Főorvosi kinevezésben dr. Buck Rita részesült.

Semmelweis-nap alkalmából a Déli temetőben koszorúzták meg a város vezetői Kátai Gábor síremlékét Karcagon. A jeles orvos-tudós 1831-ben született Karcagon, Budapesten szerzett orvostudományi diplomát, s közben szaklapokban publikált. 1861-ben lett a Nagykun kerület orvosa, de bejárta Németország, London, Párizs kórházait is. Gondolata, a nemesíteni, jobbítani az emberi életet – ma is aktuális számunkra. Sírjánál a kórház és a város vezetése helyezte el az emlékezés koszorúját.

Délután a karcagi Kátai Gábor Kórház díszudvarán tartott ünnepségen Bődi Szilvia ápolási igazgató idézte fel Semmelweis Ignác életútját, majd Szepesi Tibor polgármester és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszönte meg az intézmény valamennyi dolgozójának a Covid-járvány idején végzett rendkívül nehéz, de szakszerű munkát és gyógyítást.

Nagyné László Erzsébet főigazgató a kórház vezetése nevében tette ugyanezt, kiegészítve a kórház dolgozóinak szóló köszönetet a hónapok óta itt állomásozó honvédségi munkatársakkal és az önkéntes segítőkkel. A köszöntők után díjátadás következett. A Kátai-díjat idén dr. Kürti Rózsa szemész főorvos vette át, valamint többen kaptak Igazgató Testületi jutalmat és jubileumi elismeréseket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában