tiszavirágzás

2021.06.26. 15:25

Az előjelek alapján hamarosan ismét virágba borulhat a Tisza

Idén a megszokottnál kicsit később számíthatunk a tiszavirágzásra. A napokban megjelentek az előjelek a folyón, bár az egyedszámok nem szaporodtak. Tálas László, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tiszakürti Arborétumának vezetője délutánonként a csónakjából figyeli a rovarokat, jegyzi a levegő és víz hőmérsékletét is.

P. Pusztai Nóra

…, ahol a látványos tiszavirágzást is meg lehet csodálni

Fotó: Mészáros János

Már június második felébe léptünk, de a kérészek még nem mutatták meg magukat a megyénket átszelő folyón. A tiszavirágzás néhány éve került a hungarikumok közé, a mindössze pár órán át tartó násztáncuk szemet gyönyörködtető, sokan várnak idén erre a természeti csodára.

– Még semmilyen jel nem mutatkozik, pedig ilyenkor már szoktak repkedni – mondta egy héttel ezelőtt Tálas László, a Tiszakürti Arborétum vezetője. Azóta bár egy nap több mint harminc egyedet regisztrált, a következőkben mégsem jelentek meg tömegesen a rovarok. A szakember minden nap figyeli a hőmérsékletet, a megjelenő kérészek számát, a változásokat, regisztrálja is azokat.

– Az egyik nap harminc, míg a következőn összesen négy darabot láttam. Számtalanszor jártunk már így, hogy azt gondoltuk, ha egyszer megjelennek, akkor napról napra növekedik a számuk. Ez koránt sincs így, vannak az elővirágzáskor is visszaeső periódusok. Bár egyre nagyobb az esély, hogy, aki délután hat óra körül a Tiszát figyeli megláthat néhány kérészt – hangsúlyozta.

A hideg tavasz miatt egyébként is számítottak arra, hogy a virágzás időben elhúzódik majd.

– Májusban novemberi időjárás volt, ez nem segítette a rovarok fejlődését – tette hozzá.

A tendencia azt mutatja, hogy június 18 és 23 között lehet megfigyelni ezt a természeti jelenséget, de a hőmérséklet és a vízállás különösen befolyásolja a folyamatot.

– Volt már, hogy hetedikén elkezdődött, de olyan is, hogy szinte a hónap legvégén. De ezek csak egy-egy adott évre volt jellemző. Olyan még nem történt, hogy elmaradt volna, bár egyszer, 2010-ben éppen árhullám vonult végig a Tiszán, akkor nem láthattunk repülő egyedeket – emlékezett vissza.

A korábbi években különösen látványos kérészrajzást is láthattunk
Fotó: Mészáros János

A kérészek táncát a Bodrogon és a Körösökön, időnként még a Rábán is meg lehet figyelni. A Tiszán dél felől halad északra, a teljes szakaszon tíz-tizennégy nap alatt ér végig. A szakemberek szerint a rovarok élete három-öt éven át tart, melyből csupán néhány órán át látjuk őket. Az évek során energiát halmoznak fel magukban a vedléshez, kikelve egyetlen céljuk a szaporodás. A Tiszakürti Arborétumban túrákat is szerveznek, hogy az érdeklődők megcsodálhassák ezt a különleges természeti jelenséget, mikor a lemenő nap fényében a hím egyedek virágsziromként veszik körbe a nőstényt. És bár az időpont a természet alakulásától függ, mégis évről évre egyre többen kíváncsiak a virágzásra.

Nehéz előre megjósolni

Minden évben különbözik az egyedszám, tavaly például közepes méretű virágzást láthattunk.

– A rovarvilágban előfordul, hogy visszaesés tapasztalható, reméljük újra felfejlődnek az állatkák. Előre viszont nem lehet megjósolni sem, mire lehet számítani. Örülünk, ha jó, de annak is, ha nincs annyi rovar, mint amennyit megszoktunk – fejtette ki Tálas László, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tiszakürti Arborétumának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában