Jászkunság

2021.06.06. 15:30

Kutyájával utazna nyaralni? Mutatjuk, hogyan teheti meg!

Fontos észben tartani az állatok szállításával kapcsolatos szabályokat, mikor utazni indulunk.

S.G.A.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közeleg a nyaralás időszaka. Az évek során a kutyák, macskák és kistestű háziállatok is egyre inkább az emberhez nőttek, gyakorlatilag sok helyen szerves részét képezik a család mindennapjainak, éppen ezért a legtöbben szeretnék őket a nyári pihenőjüknél is magukkal vinni.

Rengetegen utaznak a Balatonra, vagy éppen a Velencei-tóra autóval, ám sokan tömegközlekedéssel oldják meg az odajutást. Ezeknek az embereknek gyakran okoz fejfájást, hogyan is utazhatnak kedvencükkel vonaton. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

  • Az utas zárt szállítóeszközben vihet be élő állatot a vasúti kocsiba, mely lehet kosár, ketrec, láda stb. Biztosítja, hogy az állat abból az utazás ideje alatt nem szabadul ki, ezzel megóvva az utasok ruházatának és kézipoggyászának, valamint a vonat berendezéseinek épségét, tisztaságát. Ez alól kivételt képeznek a kutyák, őket ugyanis szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is lehet szállítani. Beteg, netán fertőző kutya azonban értelemszerűen nem szállítható.
  • A kutyák szállítása esetén élőállat-viteldíj váltása szükséges, melynek költségeit a díjszabás tartalmazza. Ez alól kivételt képeznek a vakvezető vagy szolgálatban levő rendőrkutyák. Ha az ebnek az utas nem vett jegyet a pénztárban, akkor a kalauz pótdíj fizetésére kötelezheti.
  • Fontos kiemelni, hogy 2. osztályú kocsi fülkéjébe csak 20 kilogrammnál könnyebb kutyát, legfeljebb két utas vihet be, ők is csak az ott ülő összes utas beleegyezésével. Amely kutya ezt a „súlyhatárt” meghaladja, az csak a kocsi peronján szállítható. Az állatokat még szállítóeszközben sem lehet az ülésen elhelyezni.
  • Rendőrségi és kísérő kutyák kivételével élő állat nem vihető be 1. osztályú kocsiba, illetve étkezőkocsiba.
  • A kutya gazdájának kötelessége magánál tartania az állat egy évnél nem régebbi veszettség elleni oltási bizonyítványát. Amennyiben a kutya három hónapnál fiatalabb, és azt a gazdája igazolni is tudja, úgy ennek felmutatása nem szükséges. Abban az esetben, ha a gazda nem tud eleget tenni ennek, úgy kizárják őket az utazásból.
  • Ami a pót- és helyjegyköteles (InterCity, Railjet, EuroCity, EuroNight) helyjegyköteles (expressz) vonat másodosztályú kocsijait illeti, ott a kisállatok, illetve kutyák, macskák és egyéb kistestűek csak zárt hordozóeszközben való szállítása engedélyezett. Az élőállat viteldíj megváltása a kutya szállítás esetén ebben az esetben is szükséges. Egyéb kistestű állat viteldíj megfizetése nélkül szállítható. Egy utas egy (élő állatot tartalmazó) tárolóeszközt vihet magával.
  • A kutyákat a pót- és helyjegyköteles, és a helyjegyköteles vonatra pórázon kell felvezetnie a jármű utasterén kívüli részben, mely után haladéktalanul az arra alkalmas – a kézipoggyász mérethatárt (30x50x80 cm) meg nem haladó méretű – szállítóeszközben kell elhelyeznie.
  • A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint 2018-ban 1163, 2019-ben 1127, tavaly pedig (a járványhelyzet miatt) 717 darab élőállatjegyet váltottak olyan vonatra, aminek mindkettő, vagy legalább az egyik végpontja Jász-Nagykun-Szolnok megyében található vasútállomás volt. Az adatokban nem szerepelnek a díjmentesen szállítható vakvezető vagy szolgálatban levő rendőrkutyák.

    A vasúttársaság csak kisállatok, kutyák és macskák szállítására való kocsit és szolgáltatást nem tervez bevezetni a jövőben.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában