Tiszapüspöki

2021.06.01. 11:28

M4-es Tisza-híd: elérte a keleti hídfőt a szerkezet

A tolási műveletek befejeztével a hídszerkezet még koránt sincsen készen.

Szoljon.hu

Forrás: magyarepitok.hu

Fotó: Nagy Mihály

Elérte a végleges helyét a hídszerkezet az M4-es gyorsforgalmi úton, Tiszapüspöki térségében épülő Tisza-híd projektjében – értesült a magyarepitok.hu.

Több mint százméternyi tolást hajtottak végre zárásként

A 758 méteres szerkezeti hosszúsággal épülő új Tisza-hídról legutóbb áprilisban számoltunk be, amikor a jobb pályaszerkezete elérte az utolsó pillért. Most a két utolsó, T16-os és T17-es sorszámú tolást hajtották végre, ennek során összesen 113,8 métert haladt előre a szerkezet.

Három darabban szedték le a segédszerkezetet

A T16 tolási fázis által a híd végén lévő csőrszerkezet elérte a Törökszentmiklós felőli hídfőt. A hídfő mögött álló daru segítségével ezután három nagyobb darabban szedték le a segédszerkezetet. A daruzások között 20-25 méteres rövid tolásokat hajtottak végre, hogy a leszedésre kerülő szerkezetrész mindig megfelelő távolságba kerüljön a darutól. Ezek a rövid tolások együttesen alkották a T17 tolási fázist.

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A legutolsó hídtolási szakasz a T17C tolási fázisban valósult meg: ekkor a tolócsőr utolsó nagy elemeit leszedték a szerkezetről, ugyanakkor a szerkezet elérte a végleges helyét a folyó Törökszentmiklós felé eső oldalán. Eközben a Szolnok felé eső hídvégen a szerkezetet leléptették a szerelőterület felőli tolópadokról. Az így megszűnő alátámasztást a hídfőre telepített ideiglenes csúszkák, illetve a hídfő és a 2-es pillér közé telepített járomszerkezet segítségével váltották ki.

A tolás során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a szerkezet az alaprajznak megfelelő helyzetbe kerüljön, és ezt folyamatosan kontrollálták geodéziai műveletekkel.

Újabb acélszerkezeti elemeket kap a híd

A tolási műveletek befejeztével a hídszerkezet még koránt sincsen készen. A helyére érkezése után a szerkezetet magassági és alaprajzi értelemben is beállítják, illetve megkezdődik az acél hídszegélyek szerelése.

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A hídszegélyek összességében további 717 tonna súllyal növelik a 8329 tonna összsúlyú szerkezetet. Ezen túlmenően további acélszerkezeti elemek (idomacél korlátok, vezetőkorlátok, vizsgálójárdák, stb.) kerülnek elhelyezésre a szerkezeten, ezáltal a beépített acélszerkezet megközelíti majd a 9500 tonna összsúlyt.

Úttöltés épül a szerelőterület helyére

A hídszerkezet alatti területen szintén jelentős munkálatok indulnak. A pillérekre és jármokra telepített tolópadokat elbontják. Ezután fejezhető be a megtámasztó vasbeton szerkezetek kialakítása, továbbá megtörténhet a híd besaruzása.

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A Szolnok felőli oldalon az elbontott szerelőterület helyén 6 méter magasságú úttöltést építenek ki, emellett véglegesítik a hídfő vasbetonszerkezeteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában