örökbefogadás

2021.06.03. 11:25

Negyven kisgyermek lelt szerető családra tavaly a Jászkunságban

Az örökbefogadás iránti kérelmek feldolgozása a járványhelyzetben is zavartalanul zajlott. Megyénkben tavaly negyven kisgyermeknek találtak családot. A folyamatot az illetékes gyermekvédelmi központ és területi gyermekvédelmi szakszolgálat (TEGYESZ) készíti elő. Az adatbázisból a gyermeknek választják ki a leendő örökbefogadó szülőket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az örökbefogadás egy hosszadalmas folyamat, a leendő szülőnek alkalmassága megállapítása után is egy-három évet kell várnia.

– Mikor megismerkedtünk a férjemmel, nagy családot terveztünk. Az esküvő után próbálkoztunk, de sajnos rendre sikertelenül. Elmentünk egy kivizsgálásra, ahol kiderült, hogy mindketten meddők vagyunk. Nagyon nehezen dolgoztuk fel és fogadtuk el, hogy nem lehet saját gyermekünk. Hosszasan mérlegeltük az örökbefogadás gondolatát, mielőtt döntöttünk volna – mesélte egy fiatal szolnoki pár.

A folyamat elindult, jelentkeztek a kormányhivatalnál, ahol arról tájékoztatták őket, hogy a várakozási idő nagyban függ a gyermekre vonatkozó elképzelésektől.

– Legelőször az örökbefogadó alkalmasságát kell megállapítani. Az eljárást a TEGYESZ készíti elő

– tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Alkalmassága megállapítása érdekében az örökbefogadónak vizsgálaton, tanácsadáson kell megjelennie, családi és lakáskörülményeiről a gyermekvédelmi szakszolgálat a helyszínen győződik meg, valamint jövedelmi viszonyairól harminc napnál nem régebbi igazolást kell benyújtania. Az alkalmasságot a kormányhivatal állapítja meg, az örökbefogadó szülők bekerülnek a megyei nyilvántartásba.

– Az örökbe fogadni szándékozó nyilatkozik többek között az indokairól, a gyermekre vonatkozó elképzeléseiről, a számáról, koráról, hogy vállal-e testvéreket, vagy egészségi problémával küzdő kiskorút – részletezték.

Az illetékes gyermekvédelmi központ és területi gyermekvédelmi szakszolgálat együttműködésével választják ki a gyermeknek a leendő örökbefogadó szülőket az adatbázisból.

– Tehát nem a leendő örökbefogadók választanak, hanem a TEGYESZ ajánlja részükre az általuk előzetesen megadott szempontok – életkor, nem – szerint a gyermeket – hangsúlyozták.

– Amennyiben a leendő örökbefogadók elfogadják a kiajánlást, elindul egy ismerkedési, barátkozási szakasz a gyermekkel. Ha kölcsönös a felek között a ragaszkodás és a szimpátia, a TEGYESZ javaslatot tesz, a gyermek gyámja pedig kérelmezi a gyermek gondozásának kihelyezését a leendő örökbefogadóknak. Ekkor harminc napos kötelező gondozási idő kezdődik, ez alatt figyelik a gyermek beilleszkedését. Ha ez eredményes, a megyei gyámhivatal engedélyezi az örökbefogadást – vázolták a folyamatot.

Tavaly megyénkben negyven örökbefogadás történt. A gyermekek érdekében a kormányhivatal a járványhelyzetben is folyamatosan biztosította a kérelmek felvételét, valamint a kötelező gondozásba történő kihelyezésről és az örökbefogadásról való döntések meghozatalát.

Számos oka lehet, hogy árván marad egy gyermek

Olyan gyermeket lehet örökbe fogadni, akinek a szülei nem élnek, vagy akit nem tudnak megfelelően nevelni. Ez utóbbi esetkörbe tartozik az is, ha a bíróság a vér szerinti szülők felügyeleti jogát megszünteti. De nyilvántartásba veszik azt a csecsemőt is, akit a kórház előtt elhelyezett inkubátorban hagytak, és hat héten belül nem jelentkeztek érte.

– Egy kiskorú gyermek akkor válik örökbe fogadhatóvá, ha a vér szerinti szülők nem élnek a gyermekkel való kapcsolattartási jogukkal, nem rendszeresen, nem az előírt helyen és időben látogatják, vagy a kapcsolattartási jogukat a gyermeket veszélyeztető módon gyakorolják – tudatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában