JÁSZKUNSÁG

2021.06.05. 15:30

Próbavásárlásokkal ellenőrzik, adnak-e el cigarettát a kiskorúaknak

Évről évre viszszatérően ellenőrzi a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya, hogy gyermekek ne férhessenek hozzá az ártalmas dohánytermékekhez. Dr. Herczegh Nikoletta osztályvezető hangsúlyozta, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére dohánytermék értékesítése, és azzal történő kiszolgálása minden esetben tilos.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A feltételek betartását a fogyasztóvédelmi hatóság próbavásárlással ellenőrzi, illetve sokszor az ellenőrök egyszerű szemlélődő vásárlóként a dohányboltok gyakorlatainak megfigyelésével végzik ezt a tevékenységüket – hangsúlyozta dr. Herczegh Nikoletta, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője.

– Ilyenkor azt figyeljük, hogy értékesítettek-e, kiszolgáltak-e fiatalkorút a tiltott kategóriás dohánytermékekkel. Ezek közé tartozik a cigarettahüvely, cigarettapapír, dohánylevéltöltő, elektronikus cigaretta, utántöltő flakon, patron, a dohányzást imitáló elektronikus eszközök, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, valamint az új dohánytermék-kategóriák kiegészítői is. Ügyelünk arra is, hogy a boltba belépő fiatalt a kereskedő felhívta-e életkorának igazolására.

Ha nem elég idős, kérte-e a helyiség elhagyására, illetve jelenlétében történt-e értékesítés más számára – magyarázta a fogyasztóvédelmi vezető, aki arról is beszélt, hogy ha a jogsértés megalapozott, eljárást indítanak a szabályszegő vállalkozással szemben. A jogsértés minden esetben bírsággal végződik.

Kirívó esetekben, vagy ismételt jogsértés esetén az üzlet bezárása is lehetséges.

Dr. Herczegh Nikoletta hozzátette, a fiatalok egészségvédelme kiemelt társadalmi érdek, ezért a hatékonyabb ellenőrzés érdekében, a nyári szezon beköszöntével a hatóság fiatalkorúak közreműködésével fog törekedni a szabálytalanul árusító vállalkozások kiszűrésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában