Jászkunság

2021.06.18. 11:25

Veszélyes betegségeket okozhatnak az élősködők

Házi kedvenceink védelméről egész évben gondoskodnunk kell, pláne nyáron, mikor a kullancsok és szúnyogok nagy számban vannak jelen. A martfűi dr. Győri Dorottya állatorvos kiemelte: ebben az időszakban különösen figyeljünk oda az ízeltlábúakra, ugyanis az enyhe időjárás miatt sokuk áttelelt, így a kertekben és parkokban egyaránt gyakran találkozhatunk velük. Felhívta továbbá a figyelmet az évenkénti kötelező veszettség elleni oltásra is.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szúnyogszezonban kutyáinkat a nyakra cseppentős, vagy tabletta formátumú készítményekkel óvhatjuk meg, melyeket az állatorvosokkal egyeztetve használjunk.

– Az egyik legfontosabb ebben az időszakban a szúnyogok által terjesztett szívférgesség elleni védelem – magyarázta dr. Győri Dorottya állatorvos.

– A Tisza közelsége miatt megyénkben évről évre sok a szúnyog, ezáltal igencsak fertőzésveszélyes terület. Azt tapasztaljuk a férjemmel, dr. Nyakacska Emillel, hogy napról napra növekszik a pozitív esetszám. Így nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden évben legalább egyszer kifejezetten fontos lenne szűrni a kutyákat. Hiszen mikor már megjelennek az esetleges tünetek az állatoknál – köhögés, teljesítménycsökkenés –, akkor sokkal nehezebb és költségesebb ennek a kikezelése.

A kullancsok egész évben veszélyt jelentenek

A szúnyogok mellett a kullancsok egész évben fertőzhetik állatainkat, hiszen fajtától függően – több mint nyolcszázötven faj létezik – élhetnek fűszálakon, cserjék és fák tetején egyaránt. Elsősorban erdőkben, tisztásokon és nedves területeken, például ártéri erdőkben élnek. Így a leggyakrabban a természetben való séták, kirándulások alkalmával szedjük össze őket, de egyre gyakoribb jelenségek a kertvárosok udvaraiban vagy akár a nagyobb parkokban is.

Dr. Nyakacska Emil és felesége, dr. Győri Dorottya nem győzik hangsúlyozni a veszettség elleni oltás fontosságát
Fotó: Beküldött fotó

– Az enyhe tél miatt a szúnyogokhoz hasonlóan alaposan elszaporodtak a kullancsok is, ami eddig nem volt jellemző. A betegség lezajlása során a kutya vörösvértesteit egysejtű élősködők támadják meg, majd elpusztítják azokat, akárcsak az embereknél fellépő malária esetében. A kullancs nem azonnal fertőz, akár két-három napba is beletelhet, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük az élősködő jelenlétét – fejtette ki az állatorvos.

Májustól megszűnt a tavaly elrendelt türelmi idő

Dr. Győri Dorottya azt is kiemelte, hogy a kutyák veszettség elleni aktív védelme is fontos, hiszen a szomszédos országokban (Ukrajna és Románia) magas a pozitív esetszám. Május 12-én megszűnt a tavaly márciusban elrendelt járvány miatti türelmi idő a veszettségi oltással kapcsolatban, így sokan mindezt most pótolják.

– Hazánkban, köszönhetően a veszettség elleni oltáskötelezettségnek, ritkábban találkozunk a betegséggel, bár ennek ellenére sokan így sem veszik elég komolyan. Pedig kutyáknak tizenkét hetes koruktól kezdve jogszabály írja elő a rendszeres, évenkénti veszettség elleni oltást. Ennek elmulasztása esetén több tízezer forintos pénzbüntetést is kiszabhatnak, melyet az állategészségügyi hivatal ellenőriz. Gyakori probléma az is, hogy sokan otthon hagyják az oltási könyvet, ami alapján tájékozódni tudunk a kutya oltási ciklusának állásáról. Továbbá az oltás mellett a féreghajtószerrel történő kezelés is kötelező – részletezte dr. Győri Dorottya állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában