Legenda

2021.06.15. 19:55

Vörösmarty is üldögélt az újszászi bújtatott vadgesztenyefa alatt

Számtalan helyi legenda, történet kötődik az újszászi Vörösmarty-fához. Az iker fatörzseket közös ággal összekötő különleges növényritkaság, a bújtatott vadgesztenye – ami a város egyedülálló jelképe is – az Orczy-bárók egykori angolkertjének éke volt, és a mai napig él, bár már nagyon öreg és beteges.

Czakó Nóra

Dobozi Róbert polgármester elmesélte, honnan ered a vadgesztenyefa története, illetve, hogy milyen jelentéssel bír az újszásziak számára

Fotó: Mészáros János

A parkerdőben található bújtatott vadgesztenye nemcsak egy fa a sok közül, hanem a helyi legendák fontos része. Annyira kötődik Újszászhoz, hogy a két fatörzs és az őket összekötő faág a város címerében is megtalálható.

A vén nyárfának olyan vastag a törzse, hogy hárman is csak alig érik körbe
Fotó: Mészáros János

Dobozi Róbert polgármestertől megtudtuk: a bújtatott azt jelenti, hogy a fa egyik ágát még fiatalkorában visszahajtják, hogy gyökeret eresszen, amiből így egy újabb törzs nő ki. Ezáltal egy ikertörzsű faritkaság jön létre, amit egy közös ág köt össze.

– Sajnos ez a két fát összekötő ág 15–20 évvel ezelőtt elkorhadt és letört, de most is a fa mellett hever – árulta el a városvezető.

– A fa pontos korát nem tudjuk megbecsülni, és ezzel kapcsolatban vannak is viták. Egyesek szerint nem lehet olyan öreg, mint a legenda tartja, míg mások szerint jóval idősebb. Én az utóbbiak közé tartozom. El is indítottunk egy vizsgálatot, mely során hasonló korú gesztenyefákat igyekszünk felmérni a környéken, és azokkal összehasonlítva az átmérőjét próbáljuk megbecsülni az életkorát – fűzte hozzá Dobozi Róbert, aki a helyi legendákról is mesélt hírportálunknak.

Vörösmarty Mihály a szabadságharc leverése után, 1849-ben álnéven bujkálni kényszerült a császári csapatok elől, ugyanis vérdíjat tűztek ki a fejére. A legenda szerint egyik legnagyobb költőnk Újszászon is rejtőzött, János nevű testvére ugyanis akkor az Orczy-birtokon dolgozott gazdatisztként. A fánál a mai napig látszódik az egykor alatta álló kőpad két lába, ahová az akkori Orczy bárónő sokszor kijárt, hiszen nagyon kedvelte azt a helyet.

– Üldögélt a fa alatt, és állítólag többször is Vörösmarty Mihály társaságában, akivel verseket olvastak. Így egy irodalmi kis közösségi térré is vált ez a faritkaság. Ezért is hívja a köznyelv Vörösmarty-fának – magyarázta Dobozi Róbert.

Dobozi Róbert polgármester elmesélte, honnan ered a vadgesztenyefa története, illetve, hogy milyen jelentéssel bír az újszásziak számára
Fotó: Mészáros János

– Az ikertörzseket összekötő ág egy szerelmes szimbólum. Ezért is díszíti városunk házasságkötő termének falát a Vörösmarty-fa imitációja. Tulajdonképpen a házasuló felek a fa két ikertörzse alatt kötik össze az életüket. A település nagyon sok szerelmi története kötődik ehhez a fához. Főként a fiatalok látogatták szívesen, amikor még megvolt az összekötő ág. Egy késő tavaszi estén a fa alatt üldögélni, amikor épp virágzik, csodálatos érzés lehetett, ezért szeretnénk rekonstruálni azt a kőpadot, ami régen alatta állt.

Most azt kutatják, hogy maradt-e vajon eredeti felvétel róla, hiszen jó lenne olyan formában visszaállítani, ahogyan régen kinézett.

– Emellett a Vörösmarty-fát is mindenképpen szeretnénk megmenteni az utókornak, és valahol a településen elültetni az utódait, vagy akár létrehozni egy ilyen ikertörzset bújtatással. Idén a fa egyik ágrésze elég dúsan kivirágzott. Reméljük, hogy ősszel lesznek alatta csíraképes vadgesztenyék, melyekből csemetéket tudunk nevelni. Ha mégsem, jövőre dugványozással is megpróbáljuk szaporítani ezt a településünk szempontjából rendkívül jelentős fát – magyarázta a polgármester.

Vihar tépte az öt emberöltő óta növekvő törzset

Nem a Vörösmarty-fa az egyetlen koros növény Újszászon. A régi Orczy-kastély, a jelenlegi Zagyvaparti Idősek Otthona melletti területen áll egy nagyon öreg nyárfa. Akár százhúsz-százötven éves is lehet, hiszen törzsének hatalmas az átmérője.

– Tavaly júniusban vihar tépte ketté az öt emberöltő óta növekvő törzset. Akkor a leszakadt ágrészt óvatosan visszavágtuk, a vágott felületet pedig sebkezelővel kentük le. Bízunk benne, hogy még sokáig élni fog – mondta Dobozi Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában