videóval / galériával

2021.07.13. 17:00

A hullámsírban találták meg a gép maradványait a szolnoki kutatók

A RepTár legújabb újdonságaként mutatták be kedden azt a világháborús repülőgéproncsot, melyet az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái találtak tavaly szeptemberben a Balatonban. A kiemelt darabok alapján a szakértők megállapították, hogy egy Messerschmitt típusú repülőgép lezuhanási vagy kényszerleszállási helyét lelték meg.

Mészáros Géza

A RepTárban tartott keddi bemutatón elhangzott: a második világháború vége felé, 1944 tavasza és 1945 áprilisa között mintegy harminc-ötven repülőgép – több bombázó, vadász- és felderítőgép – zuhant a Balatonba. A legtöbb roncsot mára már felkutatták, és a maradványokat felszínre hozták.

Például Balatonföldvárnál egy német Junkers Ju-88-ast, Balatonfürednél egy Szu-3 típusú orosz csatarepülőt, Alsóörsön egy Il-2-es orosz csatarepülőt emeltek ki a tóból – tudtuk meg a tárlat érdekességeit részletező tájékoztatón, ahol Kovács Ákos, a RepTár ügyvezető igazgatója, dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Magó Károly roncskutató, hadtörténész, az MH 86. SZHB zászlósa, Virágos-Kis Sándor merülésvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred őrnagya és Vári Sándor búvár, az MH 2. vitéz BÁ KRE őrmestere kalauzolta a résztvevőket.

Az elmúlt év szeptemberében az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái egy újabb repülőgéproncsot találtak a Balatonban. A katonák négy kiképzési napon hajtottak végre felderítő merüléseket, majd pedig a roncs egyes darabjainak a kiemelése is megtörtént. A felszínre hozott maradványok alapján a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy egy Me-109 típusú repülőgép lezuhanási vagy kényszerleszállási helyét találták meg.

A Messerschmitt-109 típus kiemelt szerepet játszott a Magyar Királyi Honvéd Légierő harcaiban a második világháború során. Sok magyar pilóta harcolt ilyen technikával, akkor közismert nevén „Messzer”-rel, a szövetségesek ellen. A magyar légierő és a Luftwaffe Balaton helyszínnel legalább tizenkét Me-109-es veszteséget jelentett a második világháború alatt, de ezekből ezidáig csak két roncsot találtak meg.

Hogy a most megtalált roncs melyik gépet rejti, arról egyelőre nem tudnak biztosat a kutatók. A bizonyossághoz, melyhez egyébként nagyon közel állunk, további merülések, maradványok kiemelése és beazonosítása szükséges. A projektet a honvédség is támogatja.

A most megtalált Me-109-es gépelemek, légcsavartoll, légcsavarkúp, motorburkolat és egyéb alkatrészek ez év szeptember 30-ig a RepTárban lesznek láthatóak. A cél, hogy a roncs többi darabját is felhozzák a Balaton hadititokban tartott részének négy-öt méteres mélységéből, valamint az is, hogy miközben az illetékesek a személyzetnek is katonai és polgári végtisztességet adnak, a gépelemek közgyűjteménybe, lehetőleg a RepTárba legyen kiállítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában