fejlesztések

2021.07.15. 13:55

A közgyűlés szavazott: kétmilliárd forint hitelt vesz fel Szolnok

Hitel nélkül beruházások maradhatnának el, vagy késlekednének a befejezésével.

Mészáros Géza

A Laki Kálmán híd állagát szakértők vizsgálták a közelmúltban. A statikai ellenőrzésekhez szolnoki ipari alpinisták segítségét kérték

Fotó: Nagy Balázs

A koronavírus harmadik hullámának lecsengése következtében, a járványhelyzet okozta óvintézkedések, az általa bevezetett polgármesteri felhatalmazás után, 2020 októbere óta végre ismét személyes jelenlét mellett ülésezett a városi közgyűlés. Mindjárt azonnal rendkívülit, mert egyes előterjesztések tartalma az időbeliség betartását megkövetelve azonnali döntéseket várt el a testülettől.

Mindenek előtt azonban dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő foglalta össze a világjárvány kitörése óta a választókerületére vonatkozó feladatokat, fontosabb adatokat, mérőszámokat. Eszerint Szolnokon az álláskeresők száma 2021. június végén 2013 fő volt. A munkavállalási korú (15-64 éves) népességhez viszonyított arányuk 4,4 százalékot tett ki. Ugyanez az arány megyei szinten 6,1 százalék volt, országosan 4,1 százalék, míg a Szolnoki járásban 5,2 százalék.

A megyeszékhely álláskeresőinek száma a válság során 3179 főnél tetőzött (2020 júliusában). Azóta lényegében folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Csökkentett munkaidős foglalkoztatásra, azaz a kieső munkaidőre járó bér 70 százalékára 1500 szolnoki székhelyű cég volt jogosult 2049 munkavállaló vonatkozásában több mint 306 millió forint értékben. Az egyéb munkahelymegtartó és teremtő bértámogatásokra milliárdos nagyságrendű támogatás volt biztosított.

Mindeközben nem torpant meg, sőt erősödött országos, de térségi viszonylatban is a családok támogatása. Friss hírként jelentette be a képviselő asszony, illetve Szalay Ferenc polgármester, egyben a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása (SZKTT) elnöke, hogy támogatást nyert teljes körű felújításra a rendkívül rossz állapotban lévő 3224-es számú út, így hamarosan megkezdődnek a helyreállítási munkálatok előkészületei.

A város tíz éves futamidőre 2,1 milliárd forintnyi hitelt vesz fel – szavazott minderről a közgyűlés. Az indok: az építési alapanyagárak jelentős emelkedése. Hitel nélkül olyan beruházások maradhatnának el, vagy késlekednének a befejezésével többek között, mint a Munkácsi úti és a Temető úti orvosi rendelők felújítása, a Szolnok ispán körúti belterület rendezése, a vízmű-közszolgáltatást is teljesítő Laki Kálmán (Pityó)-híd felújítása, a tiszaligeti futópálya és kalandpark megépítése, vagy a düledező „Merengő Jézus” szobor helyreállítása.

A Laki Kálmán híd felújításához is szükség van a hitelre
Fotó: Nagy Balázs

Mindeközben Szolnok sportcélú fejlesztésekre 220 millió forintot nyert el, illetve a benyújtott pályázatok alapján várhatóan további 1,2 milliárd támogatást kap energiatakarékos rendszerek, napelemek kiépítésére a város egyes bölcsődéi, óvodái, orvosi rendelői, illetve társasházai részére. És ugyancsak pályázati forrásból érkezik a megyeszékhelyre több mint nyolcmilliárd forint szennyvíztisztító-telep- és csatornahálózat-fejlesztésre.

Szolnok a korábbi években mintegy 900 millió forintot halmozott fel a közösségi közlekedési szolgáltatással megbízott Volánbusz Zrt. felé, az éves veszteségtérítések elmaradásából. A cég jelenleg úgy is végzi a közszolgáltatást, hogy a pandémia megjelenése óta nincs a várossal érvényes szerződése, ezért a megállapodást mihamarabb meg kell kötni. Az adósságrendezésről szóló előterjesztést, amelyben ez év végéig 210 millió forint, a további négy esztendőben pedig évenként 174 millió forint térítést irányoz elő, megszavazta a közgyűlés. A testület – a képviselők egy részének kiegészítő javaslatai, módosítási ajánlásai mellett – minden előterjesztést többségi voksokkal elfogadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában