Jászkunság

2021.07.09. 06:55

A napokban módosultak a gyógyszerkiváltás szabályai

Ismét rögzíteni kell azoknak az adatait a patikákban, akik hozzátartózóik, gondozottjaik számára váltanak ki gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket. A továbbra is fennálló veszélyhelyzet miatt a szabályozás még mindig nem olyan szigorú, mint a pandémia előtt volt. Változtak a maszkhasználat szabályai is, hogy pontosan hogyan, a napokban dől el.

Molnár-Révész Erika

Kosina Andrea, a szolnoki Korona Patika szakasszisztense a betegek hozzátartozóinak adatait is rögzíti a számítógépes rendszerben, ha ők váltják ki a recepteket

Fotó: Kiss János

A 2020 tavaszán kirobbant koronavírus-járvány előtt hazánkban szigorúbbak voltak a gyógyszerkiváltás szabályai. A hozzátartozó, gondozott számára az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe feltöltött recepteket csak felírási igazolással vagy a rendszerben rögzített meghatalmazással és a kiváltó személyazonosságának igazolásával lehetett kiváltani.

Ez az első hullám kitörésével változott meg, ugyanis egy miniszteri rendelet a járványhelyzetre való tekintettel egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit, így már bárki kiválthatta hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit.

Kosina Andrea, a szolnoki Korona Patika szakasszisztense a betegek hozzátartozóinak adatait is rögzíti a számítógépes rendszerben, ha ők váltják ki a recepteket
Fotó: Kiss János

A rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azoknak, akik közlik a beteg tajszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolják. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítették, és kiadták számára a receptre felírt gyógyszereket.

Idén, a harmadik járványhullám alatt még tovább egyszerűsödött a rendszer, már a beteg tajszámának megadása is elég volt a receptek kiváltásához, a kiváltó adatait nem rögzítették. Ez változott most, június végén.

– Júliustól újra kötelező lett az elektronikusan rögzített receptek kiváltásánál feljegyeznünk a kiváltó személy adatait. Aki magának váltja ki a készítményeket, arra nem vonatkozik ez a szabály. Viszont ha ezt gondozó, ismerős, rokon teszi meg, akkor igen. A nevét és a személyi igazolvány számát kérjük, de akár egyéb, a személyazonosságot igazoló okirat is megfelel erre a célra – hangsúlyozta dr. Nyitrai Kálmánné, a szolnoki Korona Patika vezetője. Hozzátette, az adatok rögzítése lassíthatja a gyógyszerkiadást, ami egy kicsit hosszabb várakozási idővel is járhat.

– Ez már egy korábbi, a koronavírus-járvány előtt behozott rendelet – erősítette meg a hallottakat dr. Kátai Irén, a karcagi Berek Patika főgyógyszerésze.

– Ennek szigorúbb változata az volt, amikor a járvány előtt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben vagy a kormányablakoknál kellett regisztrálnia annak, aki ki szerette volna váltani a hozzátartozója, gondozottja gyógyszerét, de ezt a szabályozást még nem vezették be újra. A személyi adatok rögzítése miatt nálunk is egy kissé tovább tart a gyógyszerkiadás, de a mi programunk a korábban rögzített adatokat visszahozza. Ha ugyanaz a hozzátartozó váltja ki a készítményt, újból már nem kell bevinni, csak megerősíteni az adatokat – mondta a jelenleg tapasztaltakról.

Már sok helyen nem kötelező

Július harmadikától, vagyis múlt hét szombattól az öt és fél millió beoltott elérésével megszűnt a kötelező maszkviselés az országban. Az enyhítések ellenére az egészségügyi és a szociális intézményekben azt továbbra is hordani kell. A napokban várhatóan megjelennek az ezzel kapcsolatos részletes előírások is. Ezek lényege, hogy fő szabály szerint a látogatóknak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszk viselése, a szociális intézményekben pedig a védettnek nem minősülő személyeknek kell majd maszkot hordaniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában