Tanyavilág

2021.07.19. 06:55

A törökszentmiklósi házaspár saját földjén állíttatott keresztet

„Beszélj a földdel, és az megtanít téged” – így szól a felirata annak a márványborítású keresztnek, melyet egy törökszentmiklósi házaspár állíttatott a napokban az egykor sűrűn lakott, mára elnéptelenedett Alatkán. Az egykori virágzó tanyavilágnak a hatvanas évek téeszesítése vetett véget, melynek során szó szerint lerombolták a tanyákat.

Molnár-Révész Erika

Farkas Mária és Turcsányi Imre a kereszt előtt, melyet az egykori alatkai tanyavilágban élők emlékére állíttattak saját földjükön

Forrás: Beküldött fotó

– A nagyszüleim és szüleim egyaránt itt éltek, én pedig itt születtem Alatkán, a kereszttől alig három-négyszáz méterre – mesélte a kereszt állíttatója, Turcsányi Imre. Feleségével, Farkas Máriával együtt már a városban él, de még mindig ezer szállal kötődik az alatkai tanyavilághoz.

Farkas Mária és Turcsányi Imre a kereszt előtt, melyet az egykori alatkai tanyavilágban élők emlékére állíttattak saját földjükön
Fotó: Beküldött fotó

– Korán kellett kelni, hogy ellássuk a jószágokat. Napkeltétől napnyugtáig dolgoztak a szüleim a földeken, hiszen akkor még kézzel végezték a munkákat. Annyi tanya állt itt egykoron, hogy Alatkának saját iskolája is volt. A nővéreim még ott tanultak, de én már a városba, Törökszentmiklósra jártam be, naponta sok-sok kilométert tettem meg ezért. Télen, ha rossz idő volt, a nagyszüleimnél aludtam, akik a katolikus templom mellett laktak, akkor onnan jártam be – emlékezett vissza a gyermekévekre.

Mint mondta: a tanyasi létnek a téeszesítés vetett véget. Mivel a tanyákon nem volt sem víz, sem villany, az ott élő emberek számára csábító lehetőség volt a városban felajánlott telek és a tanyától jóval komfortosabb életforma. A megüresedett épületeket ezután ledózerolták, hírük-hamvuk sem maradt.

Turcsányi Imre és felesége az egykor itt élőknek állított emléket.

Már tavaly szerették volna ezt megtenni a város újratelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából, de a koronavírus-járvány miatt a keresztállításra, és annak megszentelésére csak idén kerülhetett sor.

– Anno szokás volt, hogy a határbeli keresztet a saját birtok végén, az út mellett állíttatta fel a földtulajdonos, ez a kereszt is az út mellett áll – mondta Galsi Zoltán helytörténész.

– Százas nagyságrendben éltek egykor Alatkán, a téeszesítés során konkrétan felszámolták az alatkai tanyavilágot, mára csak egy-két tanya maradt. Az akkori iskola sem menekült meg, azt is lebontották. Éppen Óballa és Törökszentmiklós között állt, hasonló jellegű volt, mint a bartapusztai, melyet nemrégiben újítottak fel – tette hozzá a helytörténész.

Az egykor virágzó tanyavilág, Alatka emlékét már csak a napokban felállított és felszentelt márványborítású kereszt őrzi, amely bibliai idézettel hirdeti az arra járóknak a föld szeretetét.

Hevesből érkeztek letelepedők, innen kapta az Alatka nevet

Törökszentmiklós mellett számos, különálló tanyavilág létezett. Vannak közöttük olyanok is, ahol a mai napig élnek.

– A déli terület a szenttamási, a keleti a bartai, a nyugati a pusztaszúri, az északi a ballai és alatkai tanyavilág, ami inkább északnyugatra, Szajol felé terjeszkedett – sorolta Csőke György helytörténeti kutató. Hozzátette: az Almásy család azért telepített az 1700-as években Törökszentmiklós köré lakosokat, hogy a várost el tudják látni élelemmel. Egyes források szerint Alatka onnan kapta a nevét, hogy e területre a Heves megyei Heves városából érkeztek letelepedők, melynek egyik településrészét is Alatkának hívják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában