ételosztás a rászorulóknak

2021.07.23. 17:25

Biztosítják a melegételt nyáron a gyermekeknek a Jászkunságban

A korábbi évekhez hasonlóan idén is biztosítják az önkormányzatok a szünidei melegétkeztetést. A rászoruló gyermekek családjai a nyár negyvenhárom munkanapjára igényelhetik az ellátást.

Új Néplap-összeállítás

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megyénkben több száz bölcsődés, óvodás és általános iskolás jut ezáltal ebédhez. Akad, ahol ételhordóban viszik házhoz a főtt ételt, Szolnokon kijelölt osztóhelyeken lehet átvenni. A hátrányos helyzetű (HH) és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő,

valamint a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyermekek ingyenes étkeztetésére jogszabály kötelezi az önkormányzatokat.

– A szünidei gyermekétkeztetést az önkormányzat a nyári szünetben negyvenhárom munkanapon biztosítja július 1-je és augusztus 3-a között. Szolnokon öt helyszínen – a Zöld Ház aulájában, a Fiumei úti, a Liget úti, a Szent Tamás, valamint a szandaszőlősi általános iskola konyháján – osztják az ebédet. A helyszínről levélben értesítik az érintetteket – tájékoztatta hírportálunkat Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense.

Ha valaki jogosult a központi jogszabály által szabályozott szünidei gyermekétkeztetésre, és a gyermek igénybe veszi a nyári napközit, akkor az ételt helyben fogyasztással biztosítja neki az önkormányzat. A bölcsődéskorú gyermekek ételét az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság készíti, a kijelölt helyszínek valamelyikén vehetik át az érintettek, erről őket külön értesítik.

A rászoruló családoknak a kitöltendő nyilatkozatot postán küldték ki, ötszázhatvannégyből százkilencvenkettő gyermek szülei juttatták vissza azt. Tavaly ez a szám kétszázhatvankettő volt. Az igénylést a nyári szünet teljes ideje alatt továbbra is várja a hivatal.

Kibővítették a támogatásra jogosultak körét

– A nyári szünidei gyermekétkeztetésre jogosultak körét az önkormányzat már korábban kibővítette, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő nem HH-s, nem HHH-s gyermekek részére is biztosítja az ingyenes ebédet. Az ő szüleiknek egy kérelem formanyomtatványt kell kitölteniük és visszajuttatniuk a Szociális Támogatások Osztályára – fejtette ki Gyuricska Éva sajtóreferens.

Nem változott a létszám tavalyhoz képest

Abonyban is odafigyelnek ilyenkor a gyermekek megfelelő ellátására. Lőrinczy Veronika, a város sajtóreferense azt közölte: ezúttal hetvenhatan igényelték a nyári gyermekétkeztetést a településen. Hasonló számban, mint az elmúlt esztendőben.

Mezőtúron is biztosítanak étkezést a gyermekeknek a szünidőben, nyolcvanöt általános iskolás számára igényelték az ellátást.

A szomszédos településről érkezik az ebéd

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván nyolc főre igényelték a nyári gyermekétkeztetést. Mivel a faluban nincs iskola és konyha, Kőtelekről hordják át nap mint nap az ellátmányt az iskolásoknak. Vékonyné Házi Eszter polgármester megjegyezte: jó lett volna, ha az óvodások étkeztetését is hasonló módon tudják megoldani, de mivel még nincs szünet az óvodában, a törvény ezt nem teszi lehetővé. A kicsikre viszont helyben tudnak a nagyszülők vigyázni.

A csataszögi gyerekek étkeztetését is Kőtelekről oldják meg, tizenhat gyermek számára igényelték az ellátást. Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elmondta: a családok a hivatalban vehetik át az ételt. Hozzák magukkal másnapra az üres ételhordót, azt leadják, mikor megkapják az étellel telit. A nagycsaládosok több gyermeknek is kérték így az ebédet.

Házhoz viszik a főtt ételt az iskolásoknak

Tavaly nyolcvanöten, míg idén hetvenkilencen igényelték a nyári szünetben a melegétkeztetést Tiszakürtön. Év közben százhuszonhét gyermekre főznek.

– Az iskolások között akadnak nagyréviek és tiszainoka-iak is, ilyenkor nyáron a saját településükön biztosítják nekik az étkezést, ha szükséges. Nálunk kisebb kapacitással működik a konyha – fejtette ki dr. Kiss Györgyné polgármester. Az ebédet a tanyagondnoki szolgálat a Bogarason élőknek házhoz is szállítja.

Ételhordóval sorakoznak az iskola konyhájánál

Már bevált gyakorlat, hogy a Kunszentmártoni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Deák Ferenc utcai épületében vehetik át az igényelt ebédet a rászoruló családok.

– Idén nyáron tizenöt gyermeknek kérvényezték a szülei az ellátást – tudtuk meg Tóth Máriától, a polgármesteri hivatal közétkeztetéssel foglalkozó munkatársától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában