Vizsgálat

2021.07.27. 06:58

Építőipari cégeket ellenőriztek a Jászkunságban is

Megyénkben az országos átlagnál pozitívabb eredmények születtek a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság által április 26. és május 14. között lefolytatott építőipari célvizsgálaton.

Kovács Berta

Elsősorban a nagyobb építőipari vállalkozások tudták megtartani a piacaikat

Forrás: Shutterstock

A megyei kormányhivatal arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a Jászkunságban harminc munkáltatót ellenőriztek, közülük tizenháromnál tapasztaltak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot. Ez összesen hetvenkilenc munkavállaló ellenőrzését jelentette, közülük huszonötöt érintett szabálytalanság.

Az adatokból megyénkben az országoshoz képest kedvezőbb kép bontakozik ki.

Míg országosan a vizsgált munkáltatók nyolcvanhárom százaléka szabálytalankodott, megyénkben „csak” negyvenhárom százalék.

Négy munkáltató nem úszta meg pénzbírság nélkül

A megyei kormányhivatal arról számolt be, hogy a vizsgálat során hatóságuk a munkaviszony bejelentésére vonatkozó szabályok megsértését, a munkaidővel kapcsolatos előírások betartásának megsértését, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiányosságát tárta fel.

Emiatt négy munkáltató kapott összesen egymillió-háromszázezer forintos munkaügyi bírságot – tíz munkavállalót érintően. További kilenc esetben – tizenöt munkavállalót érintően – kellett figyelmeztetniük, valamint három esetben megszüntették a szabálytalanságot. Bejelentés nélküli foglalkoztatáson belül harminc munkáltató ellenőrzésére került sor, melyből négy munkáltató esetében tíz munkavállaló jogviszonya volt rendezetlen.

A könyvelőre és a dolgozóra hárítva magyarázkodnak

Hat munkáltató tizenegy munkavállaló foglalkoztatását jelentette be késedelmesen.

Feketemunka esetén olyan magyarázatok merültek fel, mint hogy a munkavállaló aznap kezdett, és még nem volt idő bejelenti; a munkáltató a könyvelőnek leadta a bejelentéshez szükséges adatokat, de a könyvelő még nem jelentette be; próbamunkán van a munkavalló, úgy tudta, arra nem kell bejelenteni; a munkavállaló kérte, hogy ne jelentse be.

A szakemberhiány miatt kockáztatnak a cégek

– Közhely, hogy a szabálytalanságokra nincs mentség – jegyezte meg dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke, aki korábban maga is vezetett építőipari vállalkozásokat.

– De azt is világosan kell látni, hogy az építőipar a leginkább összetett ágazat, akár negyven szakmára is szükség lehet egy teljes kivitelezés során. A szabályokat nem lehet megkerülni, de amikor ilyen nagy a szakemberhiány és rengeteg a megrendelés, az építőipari vállalkozók nem biztos, hogy eleget tudnak tenni minden elvárásnak. Ha pedig szorít a határidő és kevés a munkaerő, az a szürkegazdaság felé való elmozdulást eredményezheti – mutatott rá a megyei VOSZ-elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában