Galériával

2021.07.16. 06:58

Futással és véradással segítenek Szolnokon is

Szolnokra érkezett a hatszáz kilométeren át tartó jótékonysági kezdeményezés.

Molnár-Révész Erika

Egy vérből valók jótékonysági futással egybekötött véradás volt Szolnokon.

Fotó: Nagy Balazs

Megyénkbe ért csütörtökön az Egy vérből vagyunk elnevezésű, véradó kampánnyal egybekötött jótékonysági futás. A kezdeményezés szerdán rajtolt Budapestről, célja pedig a erdélyi Mezőségben található magyarfülpösi szórványkollégium, ahol rászoruló gyermekeken segítenek. A hat napon és hatszáz kilométeren át tartó futás három magyarországi pontján – így a megyeszékhelyen is – véradó busz várta a jelentkezőket. Jótékonysági futók a Hild téren leparkolt véradóbusz előtt.

A futáshoz fiatalok, idősek, profi és amatőr sportolók egyaránt csatlakoztak. Bereczki-Csaba Mónika kisfiával, Botival futott egy speciális babakocsi segítségével.

– Számomra fontos a futás és az, hogy másokon is segítsek. Emellett jónak tartom, ha a gyerekek hozzászoknak a sportrendezvényekhez – mondta a gyomaendrődi anyuka.

A Szigligeti Színház igazgatója, Barabás Botond is bekapcsolódott a futásba.

– Két helyen vagyok otthon, Székelyföldön és Szolnokon. Ez a kezdeményezés hidat képez a két hely között, hiszen székelyföldi rászoruló gyermekeken segít. Mindeközben támogatjuk az egészségügyet is a véradással, a két ügyre pedig a sporton keresztül hívjuk fel a figyelmet, ami az egészség egyik kulcsa – indokolta csatlakozását a szolnoki teátrum vezetője.

Az eseményen dr. Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta, Szolnokon komoly hagyománya van a prevenciónak, hiszen a Tiszta Szívvel Szolnokért nevű kezdeményezés keretében – melyen vért is lehet adni – számos szűrőprogrammal várják a lakosokat. A Hild téren állomásozó buszban közben folyamatosan fogadták a véradásra jelentkezőket.

– Néhány hónapon keresztül sajnos nem tudtam véradásokon részt venni. Éppen erre jártam, és megláttam a buszt, gondoltam, most bepótolom a lemaradást – mondta Szabó Zoltán, aki rendszeres véradó.

Ez egyébként az Egy vérből vagyunk program legfőbb célja is – tudtuk meg Gui Angélától, a program főszervezőjétől.

– Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy másokon segíteni a legjobb dolog a világon. Egy vérből vagyunk mindannyian, hiszen vért csak vérrel pótolhatunk. A szlogen a határon túl élő és az anyaországi magyarok összetartozására is utal. Jótékonysági futóeseményről van szó, egy székelyföldi szórványkollégium a cél, ahol negyvenkilenc olyan gyermek él, akikről a szüleik nem tudnak gondoskodni. Rajtuk szeretnénk segíteni – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

A futók pénteken Karcagról indultak tovább, és hétfőn érnek el Erdélybe.

Nagy szükség van rá, hogy minél többen nyújtsák a karjukat

Az eseményen dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese hangsúlyozta, akár már az oltást követően egy nappal is lehet vért adni. Erre pedig nagyon nagy szükség van a járvány időszaka után.

– Magyarországon naponta ezernégy-ezerötszáz egység vért használnak fel az egészségügyben. Ehhez a mennyiséghez napi szinten ezerhat-ezernyolcszáz jelentkezőt kell biztosítanunk. Ez nagyon nagy kihívást jelent ilyenkor nyáron, különösen a pandémia után. Az emberek úgymond kiszabadultak, miközben bizonytalanok abban, hogy mi következik ősszel. Próbálnak nyaralni, kikapcsolódni, így most nagyon nehéz rávenni bárkit arra, hogy segítsen másokon. Ezért minden alkalmat megragadunk, hogy elmondhassuk, a véradás egy nagyon nemes formája az önkéntes segítségnyújtásnak, és ehhez még pénz sem kell – hangsúlyozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában