Tradíció

2021.07.05. 18:30

Hagyományőrző programokat kínáltak a Tárgyalkotó héten Besenyszögön

A Csoóri Sándor Programban nyert támogatásnak köszönhetően élményteli programokkal tölthették meg a Tárgyalkotó hetet.

P. Pusztai Nóra

20210625 Besenyszög A Vehiculum-Házban "Tárgyalkotó hét" tábort tartottak a gyerekeknek. Kreatív foglalkozásokon többféle kézműves technikával megismerkedhettek a táborozók. Fotó: Nagy Balázs NB Új Néplap

Fotó: Nagy Balázs

Gyapjúból nemezelés, gyöngyékszer-készítés, növényszövés, hímzés. E négy téma köré szervezték a „BESENYSZÖGÉRT” Alapítvány támogatásával a heti programokat a Vehiculum-házban. Javában zajlott a munka a különböző termekben. Az általános iskolások a fenntarthatóság elvét szem előtt tartva régi farmerekből mobiltelefon tartót, hajpántokat készítettek.

– Úgy csinálom, hogy mindig hurkolok egyet a gyapjúszálon és így haladok előre – mutatta a készülő macskajátékot Kiss Csongor József, a Varga Katalin Gimnázium diákja.

– Csuklóig vizezd be a kezed, hogy jó szappanos legyen, különben, ami már rátapadt, az is fel fog jönni – adta a tanácsokat nemezelés közben Molnár Borbála a foglalkozás vezetője. Különböző mintájú labdák készültek, míg a fiúk a háttérben a kártoló segítségével szálakra rendezték a gyapjút.

– A hét során ismét láthatóvá vált, hogy a tradíciókban mennyi nevelési lehetőség van. A programot kibővítve az üveggravírozás, mézeskalács-festés és az indiai csomózással alkotott karkötők elkészülési folyamatát, és a körmönfonást is elsajátíthatták a résztvevők. A betérő felnőttek között akadt, aki a vesszőfonást tanulta meg, kosarat készített – fejtette ki Molnár Melinda, a Besenyszögért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kreatív foglalkozásokon többféle kézműves technikával is megismerkedhettek a táborozók
Fotó: Nagy Balázs

A Csoóri Sándor Programban nyert támogatásnak köszönhetően élményteli programokkal tölthették meg a Tárgyalkotó hetet. Néhány diák Iskolai Közösségi Szolgálatra jelentkezett, ők az általános rendrakásban, fűnyírásban segítettek, de szedték az éppen viaszérésben lévő búzaszálakat a koszorú fonásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában