Galériával

2021.07.09. 17:28

Idén Karcag ad otthont a Magyar Ifjak Világtalálkozójának

A találkozó célja, hogy a Kárpát-medencében és azon túl élő magyar fiatalok egy fesztivál keretein belül ismeretségeket, barátságokat kössenek.

Daróczi Erzsébet

A Magyar Ifjak Világtalálkozója (MIVIT), a Kárpát-medencén túl és azon belül élő magyar ifjak találkozója zajlik a városban. A találkozó célja, hogy a Kárpát-medencében és azon túl élő magyar fiatalok egy fesztivál keretein belül ismeretségeket, barátságokat kössenek. Megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait és ha egy vékonyka szálon is, de újra kapcsolódjanak a magyar gyökereikhez.

Az idei, VII. találkozónak Karcag, a Nagykunság fővárosa ad otthont.

Az Akácliget Gyógy- és Strandfürdőben pénteken tartott konferencián Ács Tibor főszervező köszöntője után dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter, illetve Szepesi Tibor polgármester is arról beszélt köszöntőjében, hogy Karcag ma is őrzi hagyományait, az itt élők büszkék múltjukra és jelenükre.

Mindketten azt kívánták, hogy a jelen lévő huszonkilenc magyar ifjúsági szervezet képviselője minél többet ismerjen meg a Nagykunság fővárosának hagyományairól, értékeiről.

Gál Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa is elismeréssel szólt a MIVIT-ről, hiszen mint fogalmazott, a táborozók között összekötő kapocs a magyar nyelv. Most a Nagykunságot, az Alföldet ismerhették meg, történelmünkkel együtt.

– Büszkék vagyunk múltunkra, a szabadság nemzetének tartjuk magunkat nemcsak a múltban, a jelenben is. Ismerjetek meg ebből minél többet – kérte a miniszteri biztos.

A köszöntők után minden ifjúsági szervezet képviselője aláírásával fejezte ki azon szándékát, hogy a Magyar Ifjak Világtalálkozóját minden évben, július első hetében, a Kárpát-medence valamely településén újra és újra megrendezzék.

Ezt követően átadták a sportversenyek érmeit. Mint Ács Tibortól megtudtuk, spanyol, ciprusi, amerikai fiatalok mellett jórészt a Kárpát-medencéből érkeztek a táborozók, akik megismerkedtek a Hortobággyal, jártak a kenderesi Horthy-múzeumban, illetve a Tisza-tónál, de Karcag nevezetességeit is megnézték.

Péntek délután Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács vezetésével közösen főztek, szombaton népi játékokkal ismerkednek, vasárnap pedig a református templomban istentisztelettel zárul a találkozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában