Jászkunság/ videóval

2021.07.18. 11:25

Karanténról szóló filmjükkel első helyet értek el az EMMI pályázatán

A hétköznapi életüket bemutató rajzokból és fotókból összevágott videóval nyertek fődíjat a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szolnoki és tiszazugi nevelőszülős családjai. A Kreatív Karantén pályázaton részt vevő tíz családnak kirándulást vagy csúszdapark-látogatást szerveznek a nyereményből.

P. Pusztai Nóra

Bíróné Szabó Anikó, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői tanácsadója készítette el a kisfilmet, összefogva a családokat

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Szöcske Zrt. fantázianévre hallgató csapat karanténról szóló kisfilmje elkápráztatta a zsűrit, így elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett Kreatív Karantén pályázat első helyéért járó díjat.

– Területileg Szolnoktól Kunszentmártonig tíz nevelőcsalád tartozik hozzám, közel negyven gyerkőccel. Már a kezdetektől fogva a városok (Szolnok, Öcsöd, Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Tiszaföldvár) kezdőbetűiből kialakított Szöcske Zrt. nevet használjuk. Találó az elnevezés, tükrözi a személyiségüket, ugyanis a gyerekek is örökmozgók és elevenek – mondta Bíróné Szabó Anikó, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői tanácsadója.

Bíróné Szabó Anikó, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőszülői tanácsadója készítette el a kisfilmet, összefogva a családokat
Fotó: P. Pusztai Nóra

A karantén alatt rengeteget rajzoltak, kézműveskedtek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek, az otthoni foglalkozásokról fotók is készültek. Ezekből született a díjnyertes kisfilm, amely a nevelőszülős családok életébe is bepillantást enged. Az ötletes videóhoz a zenét is közösen választották.

– A fiataloknak külön jó dolog, ha a művészet által kifejezhetik magukat. Egy kunszenti kislány olyan képet rajzolt, ahol az ablakból kukucskál le a játszótérre. Abban az időszakban ő tényleg így élte meg a bezártságot. Nem mehetett például játszótérre sem, holott a család egyébként elég aktív életet él. A videóban a zenéből is odapasszol a szöveg, az effektekkel denevérek repülnek ki a házból – fejtette ki a tanácsadó.

Az online oktatással töltött idő a nevelőszülői családokban is komoly logisztikát és szervezést igényelt.

– A legtöbb helyen négy-hat különböző korú gyermek nevelkedik, az ő tanulmányaikat kellett összehangolni. Az év végére jó eredmények születtek, ám ez a szokottnál jobban megterhelte a nevelőszülőket. Rájuk nagyon büszkék vagyunk, ugyanis vannak olyanok közöttük, akik a gyermekek pedagógusaitól elismerő oklevelet kaptak az év végén – mesélte Anikó.

A járvány harmadik hullámának csillapodása után első alkalommal, amikor ismét összegyűlhettek, egy sportnapot tartottak az egyik nevelőszülői család otthonában.

– Nagy szükség volt már a találkozásra. Sorversenyeket, kötélhúzást szerveztek és közösen főztek bográcsban. A gyerekek felszabadultan és önfeledten játszottak együtt, a szülők beszélgettek. Fontos számukra a közösség, a társas kapcsolatok: a nevelőszülők tapasztalatokat cserélnek egy-egy ilyen élménynapon, a gyerekek pedig találkoznak, játszanak sorstársaikkal – fejtette ki.

A nyereményből is közös, élményadó program szervezésén gondolkodnak, bár azt még nem sikerült eldönteni, hogy csúszdaparkba vagy esetleg kirándulni indulnak majd.

A művészet erejét hívták segítségül

A #csakegyütt üzenetet megfogalmazó alkotásokkal az volt a Kreatív Karantén pályázat célja, hogy a művészet segítségével oldódjanak a közösségekben a bezártság okozta feszültségek, és megmutatkozhasson az összefogás ereje. A felhívásra négy kategóriában több mint ezerötszáz alkotás érkezett az egész országból. Hagyományos, illetve digitális technikával készült képzőművészeti, valamint irodalmi és videó pályamunkákkal lehetett nevezni. A Szent Ágota nevezőire díjeső hullott, összesen hét pályázójukat ismerték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában