VADRIASZTÁS

2021.07.17. 06:55

Megszűntek a szolnokiakat éjszakánként felriasztó „ágyú hangok”

Egy technikai hiba miatt voltak hallhatóak az éjszaka folyamán a hangos dörrenések, ez azonban már a múlté.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha minden igaz, immáron a múltba vesztek az éjszakai hangos dörrenések, csendet felverő durrogtatások, amelyeket a Millér környékén, az Alcsi és Tallinn városrészben élők hallhattak a napokban. S nem csupán a nappali időszakban, hanem békés álmokat zavaróan éjjelente is.

Számos, hírportálunkat olvasó kereste fel a szerkesztőségünket, járjunk már utána, mi okozza a ciklikusan megjelenő puskaropogás-szerű zaj forrását. Talán ide is elhallatszana a szolnoki helyőrségben zajló éjszakai lőgyakorlatok hangja? Vagy egy új lőtér létesült a környéken, ahol éjszakánként is lehet célra tartani? – tanakodtak az olvasók, akik ránk bízták a megfejtést.

Nos, nem pisztoly, nem is puska elsütése volt az ütemszerű durranó hang kiváltó oka.

– Nem szándékunk levadászni, vagy kiirtani a halfogyasztó madarakat a tavakról, csupán csak el szeretnénk őket riasztani a vizeink sűrű látogatásától – nyilatkozta hírportálunknak a milléri halastórendszer tulajdonosa és üzemeltetője, a Király Társa Halászati Kft. ügyvezető igazgatója, Király Zoltán.

– A békés egymás mellett élés a filozófiánk, ráadásul környezetbarát és természetszerető a lelkületünk. A tavakon haltelepítéssel és neveléssel, valamint horgászati célú szolgáltatással is foglalkozunk. Üzleti szemmel nem kifizetődő, hogy a szárnyas halászok ritkítják meg a halállományt. Másrészt érthető, hogy a létükért keresik fel a vizeket. Ezért azt a madárbarát opciót alkalmazzuk, hogy vadriasztó gázágyúval próbáljuk a víztől távol tartani a gémeket, kormoránokat, egyéb gázló és más fajú halfogyasztó madarakat.

– A rendszer teljesen automatizált, adott időegységre beállított, a lakókörnyezettől szabályos távolságban elhelyezett és közepes hangerőre beprogramozott. A technika a közelmúltban azonban meghibásodott, sajnálatosan ezért hallatszott éjjelente is a durrogás. Ám a minap beállíttattuk, így ezentúl reggel 7 és este 7 óra között fog működni, és a széljárás dönti el, hogy merre lesz hallható. – magyarázta el Király Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában