Galériával

2021.07.30. 13:00

Méltó emléket állítanak a kitelepítetteknek Kócsújfalun

Ebben az évben kezdetét vette a várva várt építkezés.

Ujvári László

Az 1950-es évek elején gördültek ki az első gulágra tartó marhavagonok. Kócsújfalu számára rendkívül keserű emlék ez, hiszen a település határában működött az a hortobágyi munkatábor, ahová több ezer embert telepítettek ki az ország különböző pontjairól.

Minden év augusztusában megtartják a kócsi kitelepítettek találkozóját annál a kápolnaalapnál, amely egy évtizedekkel ezelőtti befejezetlen építkezés emlékét őrzi. Szerettek volna méltó emlékhelyet állítani, de akkor nem sikerült.

Hosszú idő telt el azóta, és úgy tűnik, megérte a türelem, a kitartó munka, hiszen idén kezdetét vette a várva várt építkezés. Ötvenmillió forintból épülhet kápolna Kócsújfalun, köszönhetően az önkormányzat sikeres pályázatának és a kormány rendkívüli, tizenötmillió forintos támogatásának.

A kivitelezés már körülbelül harminc százalékos készültségi szinten áll, a szakemberek folyamatosan dolgoznak a falak befejezésén, hogy minél hamarabb tető alá kerülhessen a körülbelül kilencven négyzetméter alapterületű imaház, amely egy tizennégy méter magas toronnyal büszkélkedhet majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában