jászdózsa

2021.07.08. 13:55

Ősök üzenetét rejti a különleges időkapszula

Palackba zárt közel száz éves dokumentumot őriz a jászdózsai Darázs Attila. Az időkapszulát 2019-ben találták meg a Kossuth utca 5. szám alatti épület felújításakor, ahol valamikor régen a helyi gazdakör működött. A falba elrejtett palackpostában a közösség múltjának egy darabkáját örökítették meg az egykor itt élők, akik a ház újraépítéséről adtak hírt az utókornak.

Illés Anita

Képszöveg: Darázs Attila az egykori gazdakör romos épületének felújítása során bukkant rá a titokzatos palackpostára

Fotó: Pesti József

Helytörténeti források szerint az 1800-as évek végén a gazdakör mintegy kétszáz főnyi tagságával a község legnagyobb szervezetének számított. A 19. század második felétől az államosításig a mostani Kossuth utca 5. szám alatti épületben működött a helyi gazdákat tömörítő közösség. Azután 1957-ben egy kis átalakítással százötven férőhelyes mozit helyeztek üzembe az épületben, ami a nyolcvanas évek közepéig működött. Néhány évtizeddel később Darázs Attila vásárolta meg az ingatlant, a romos épületet pedig felújította, ahol jelenleg vendéglátóegységet üzemeltet. A rekonstrukciós munkálatok során két évvel ezelőtt rejtélyes időkapszulára bukkantak.

– Az épület egyik sarkában fedeztük fel a befalazott boros üveget, ami csodával határos módon nem tört össze

– mondta ottjártunkkor Darázs Attila.

– Kíváncsian vettük szemügyre a palackot, amibe egy számunkra érdekes dokumentum lapult. A település múltjának egy darabját rejtette, melyet a gazdakör tagjai 1926-ban írtak emlékül az utókornak.

A megsárgult papírlapokon az épület felújításáról számolnak be az egykor itt élők – részletezte az ingatlan tulajdonosa, majd megmutatta az időkapszula tartalmát.

„Emlékül írjuk mindazoknak kiket érdekel, hogy ezen gazdasági kör újraépíttetett az Úrnak 1926-ik áldást osztogató esztendejében nagybányai Horthy Miklós Úr Őfőméltóságának kormányzósága alatt, amikor szegény 1000 éves országnak csúfolt Nagy-Magyarország az 1914-ik évben kezdődő szerencsétlen, de egyúttal igazságtalan világháború folytán minden oldalról vérzett” – olvasható az iromány bevezetőjében.

Darázs Attila az egykori gazdakör romos épületének felújítása során bukkant rá a titokzatos palackpostára
Fotó: Pesti József

Megörökítették továbbá, hogy ezekben a nehéz időkben kik voltak a gazdakör tisztségviselői, valamint az alapító tagok névjegyzékét szintén ismertetik. A szövegből többek között megtudhattuk, hogy a gazdakör elnöke akkoriban Kiss Salamon, alelnöke Kiss Ferenc volt, a jegyzői feladatokat Szentes István látta el, a pénzügyekről pedig Béres Ferenc gondoskodott. A helytörténeti szempontból érdekes dokumentumban a felújítást végző mesteremberek üzeneteit, jókívánságait is olvashatjuk.

Jó egészséget és szerencsét kívántak

Az 1926. augusztus 16-án Jászdózsán kelt irat megemlékezett a háború utáni vészterhes évtizedekről. Aláírói Isten erejében bízva mégis a remény magját ültették el az üzenetekben. Rögzítette például Bendó Mózes szobafestő és mázolómester gondolatait, aki mint közölte, a gazdasági kör újjáépítése után az épület nagytermét díjmentesen tette rendbe. Megfogalmazta azt is, hogy jó lenne, ha az iratot megtaláló közzé tenné majd annak tartalmát. A jókívánságok között valamennyi munkás áldást, örök békét, szerencsét, összetartást és jó egészséget kívánt a gazdakör tagjainak, s természetesen az utókornak…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában