Probléma

2021.07.30. 21:00

Tömegesen pusztulnak a kagylók a Tisza-tavi tározóban

Sokaknak feltűnt az utóbbi hetekben, hogy a tározó bizonyos pontjain tömegesen, helyenként pedig elszórtan elpusztult kagylók sodródnak a vízen. A harcsára horgászók örülnek, hiszen kiváló csalinak számít, mások viszont aggódnak a jelenség miatt.

Ujvári László

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. magyarázatot adott a kagylóhullásra. Arról tájékoztattak, hogy a tömegesen pusztuló faj inváziós amuri kagyló, mely az 1960-as években került hazánkba. Ez a faj szinte mindenhol megtalálható Magyarországon, az elhullása pedig abból adódik, hogy nem őshonos.

– Vizeinkben él egy őshonos vízatkafaj, mely a kagyló köpenyét átfúrva bejut az állat testébe. A sérülésen keresztül bakteriális fertőzés alakul ki, ami végül a kagyló pusztulásához vezet – tájékoztatott a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.

A jelenség azért nyáron fordul elő, mert a meleg vízben a baktériumok gyorsabban szaporodnak, így a fertőzés lefolyása is felgyorsul. Az őshonos kagylófajok alkalmazkodtak a kártevőkhöz, összességében tehát pozitív eseményként érdemes elkönyvelni az amuri kagyló pusztulását, mivel kiváló harcsaétek, nem utolsósorban megakadályozza az inváziós faj térnyerését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában