javulnak az adatok

2021.07.25. 11:28

Tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma a Jászkunságban

Júniusban tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma, derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSz) adataiból. Ahogyan országosan, úgy megyénkben is mind kevesebben kényszerülnek munkát keresni.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jász-Nagykun-Szolnok megyében örvendetes tendencia, hogy február óta folyamatos az álláskeresők számának csökkenése. A júniusi zárónapon 14 534-en szerepeltek az NFSz regiszterében, 525-tel kevesebben, mint májusban.

Ha járási szinten vizsgáljuk az adatokat, azt látjuk, hogy egy hónap alatt a Karcagi járásban találtak legtöbben munkát. A Szolnoki járásban is száz fővel mérséklődött az álláskeresők száma. A Mezőtúri és a Tiszafüredi járásban viszont múlt hónapban kicsivel többen kerestek munkát, mint májusban.

– Itt az adatok szezonális javulásáról is beszélhetünk – mutatott rá Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke.

– Egyrészt a nyári időszakban sokan terveznek pihenést, szeretnének legalább belföldön elutazni valahová, így nem regisztráltatják magukat addig álláskeresőként. Másrészt a munkaerőpiac is jelentős mértékben felszívja most a munkaerőt. Sokakat keresnek többek között az építőiparba, a gépiparba, illetve a vendéglátásba is mind többen visszaszivárognak. Azok közül sokan, akik idáig a nyarat várták, például a mezőgazdasági munkalehetőségek miatt, most inkább külföldre mennek, mivel ott olyan jelentős pénzeket kapnak, amivel hazai szinten nem lehet versenyezni – emelte ki.

A regisztrált álláskeresők között továbbra is több a nő, mint a férfi, és változatlanul a legfeljebb nyolc általános végzettséggel rendelkezők azok, akik legnagyobb számban keresnek munkát.

Ennek ellenére nem mindenhová könnyű dolgozót találni. Júniusban 815 támogatott és nem támogatott új álláshelyet jelentettek be, ezekkel együtt a betöltetlen álláshelyek havi mérlege 3747 volt.

– A pozíciók azért maradnak betöltetlenül, mert olyan speciális szakértelmet igényelnek ezek a munkakörök, amivel kevesen rendelkeznek, vagy érintettek a szakemberhiánnyal. Másrészt van, hogy az álláskeresők is kivárnak annak érdekében, hogy minél magasabb bérért tudjanak elhelyezkedni. A női álláskeresők magasabb száma pedig annak is betudható, hogy a nagyszámú munkást foglalkoztató építőiparba, gépiparba, a nehéz fizikai munkákra jellemzően férfiak jelentkeznek – magyarázta dr. Lits József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában