Jászjákóhalma

2021.07.10. 11:25

Új kút fúrásával orvosolják a vízellátási problémákat

Ismét gondok merültek fel a vízellátással és az ivóvíz minőségével kapcsolatban Jászjákóhalmán. Az elmúlt hónapokban előfordult, hogy homokszínű, zavaros víz folyt a csapból, sőt eljutottak odáig is, hogy semmi nem folyt, ugyanis vízhiány alakult ki. A probléma nem új keletű a településen, ezért az önkormányzat tavaly új víznyerő kút fúrásáról döntött. Ennek kivitelezési munkálatai ezen a héten elkezdődtek.

Illés Anita

A beruházás első fázisában jelenleg keresőfúrást végeznek a szakemberek a József Attila utca végén

Fotó: Pesti József

Az önkormányzathoz számos lakossági jelzés, panasz érkezett az elmúlt időszakban az ivóvízellátással kapcsolatban.

– A helyzet megértése érdekében egy kicsit vissza kell menni az időben – kezdte Terjéki Tünde. A település polgármestere felidézte, a hetvenes évek végén egy vízügyi felmérés alapján megállapították, hogy Jászjákóhalma melyik részén található kétszáz és háromszáz méter mélységben olyan vízbázis, ahol megfelelő mennyiségű víz termelhető ki.

A beruházás első fázisában jelenleg keresőfúrást végeznek a szakemberek a József Attila utca végén
Fotó: Pesti József

– Ennek alapján a községben több kút fúrására volt szükség a lakosság vízellátásának biztosításához. Az idő előrehaladtával szükségessé vált továbbiak fúrása is. Azonban állapotuk folyamatosan romlott, az egyik használaton kívülre került. 2009-ben az ivóvízminőség-javító programban a teljes vízhálózatot és a vízkezelő technológiát felújították. Elméletileg nem a hálózat és a tisztítóberendezés miatt rossz minőségű az ivóvíz – részletezte a polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy a kutak vízhozama az elmúlt években visszaesett, sőt a IV. számú kút „behomokolt”.

Az érintett kút betétszűrése során, 2019-ben megállapították, hogy a kilencvenes években fúrt kút szerkezetileg sérült, nincs gazdaságos megoldás a javítására. Jelenleg a II-es és a III-as számú kút működik az I-es rásegítésével.

– Ugyanakkor megfigyelhető a lakosság vízfogyasztási szokásainak változása is, tíz-tizenöt százalékos emelkedést mutat a kitermelt víz mennyisége a korábbiakhoz képest. Júniusban többször volt átmeneti vízhiány a községben. Ennek oka, hogy nyáron a hőségben nagyobb a vízfogyasztás, mint amennyit a kutak ki tudnak termelni – tette hozzá a településvezető. Vízkorlátozást ugyan nem vezettek be, de kérték a lakosokat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak az ivóvízzel, mellőzzék a medencék feltöltését, az autómosást, a hosszabb időtartamú locsolást.

A képviselő-testület a napi, valamint a közép- és hosszútávú vízellátás biztosítása érdekében tavaly új kút fúrásáról döntött, melynek költsége közel negyvenötmillió forint.

Már elkezdték a munkálatokat

– Folyamatosan egyeztettünk a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. szakembereivel, és megbíztuk a szolgáltatót, hogy terveztesse meg a kút munkálatait, valamint szerezze be a szakhatóságoktól az előírt vízjogi engedélyeket. Az engedélyes terveket idén júniusban kaptuk meg, a tényleges kútfúrás pedig ezen a héten kezdődhetett el a József Attila utca végén. A meglévő IV-es kút melletti fúrásával mintegy kétszáznyolcvanhat méter mélyre megy le a kivitelező. Bízunk benne, hogy az új kút a település biztonságos ellátását szolgálja majd – mondta Terjéki Tünde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában