zagyva ökopark

2021.07.05. 11:28

Újszásztól Rékasig kenuztak a polgármesteri hivatal dolgozói

Saját maguk próbálhatták ki a zagyvarékasi polgármesteri hivatal dolgozói, milyen élmény leevezni Újszásztól településükig. A napokban csapatépítő túrán vettek részt, ahol a Zagyva Ökopark projekt vízi útvonalát tesztelhették.

Kovács Berta

A hivatal dolgozói maguk is megtapasztalhatták, milyen hangulat fogadja majd a Zagyván evező turistákat

Fotó: Csabai István

A hivatal tizenöt dolgozójából nyolcan vállalkoztak a sajátos csapatépítő kirándulásra, tudtuk meg Kurucz László polgármestertől, aki szintén részt vett az eseményen. A vízi eszközöket, kenukat a közelmúltban, a Zagyva Ökopark projekt egyik elemeként szerezték be.

Erre három település – Zagyvarékas, Újszász, Szászberek – konzorciumban pályázott, és mintegy 197 millió forintot nyertek el turisztikai fejlesztésekre. A cél, hogy hasznosítsák a térség természeti értékeit, a Zagyva közelségét. Mindhárom településen kialakítottak turisztikai pontokat, melyeket érdemes felkeresniük a kirándulóknak.

A túraútvonal kiindulópontja Zagyvarékason található, innen kerékpárral át lehet menni a szomszédos Újszászra, ahol kenuba, kajakba szállva a folyón jöhetnek vissza a turisták. Ezt a szakaszt járták be a minap a vállalkozó szelleműek. A hivatali csapat is kerékpározással kezdte. Átbicikliztek Újszászra, ahol kenuba szálltak és kényelmes tempóban lecsorogtak az egyébként nem túl széles, a parton fákkal övezett folyón saját településükig. A Kisszögben szálltak partra.

– Másfél-két óra alatt tettük meg a vízi utat, ki lassabban, ki gyorsabban – számolt be róla Kurucz László polgármester.

– Én az utolsó kenuban ültem, és nem siettem. Nagyon szép környezetben eveztünk, igazi élményt jelentett. Rengeteg szitakötővel találkoztunk, és a gazdag madárvilágról is árulkodott az állatok hangja. Amikor kis időre elhallgattak, feltűnő volt a csend. A folyó viszonylag famentes volt. Korábban, mikor az iskolai dolgozókkal eveztünk le, volt, aki fennakadt a csónakjával egy víz alatti fatörzsön. Úgy látszik, az ilyen akadályokat azóta eltávolították a mederből. Most nem volt semmilyen probléma, ami nehezítette volna a továbbjutást.

A hivatal dolgozói maguk is megtapasztalhatták, milyen hangulat fogadja majd a Zagyván evező turistákat
Fotó: Csabai István

Megtudtuk, betegség és egyéb okokból kifolyólag nem minden dolgozó tudott részt venni a túrán, de aki ott volt, nagyon élvezte. Többen soha nem ültek még ezt megelőzően kenuban vagy kajakban.

– Rékasnál fülig érő szájjal szálltak ki a hajókból, már ezért megérte ez a kirándulás – jegyezte meg a polgármester.

Kurucz László polgármestertől megtudtuk, a turisztikai beruházás hamarosan hivatalosan is befejeződik. Július 17-én megtartják a projektzáró rendezvényt, mely Szászberken kezdődik, majd azt követően végiglátogatják a másik két település projekthez kötődő létesítményeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában