Galériával

2021.07.01. 11:25

Uniós oltalom alá kerülhet a Jászsági nyári szarvasgomba

A jászsági nyári szarvasgombát jó eséllyel bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként – hangzott el a XIII. Magyar Szarvasgombatermesztés Napján Jászszentandráson. A „vidék fekete aranya” iránt folyamatos a kereslet, hazánk pedig a szarvasgomba-termesztés és a -lelőhelyek szempontjából a kontinens élvonalában jár.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A Magyar Szarvasgombász Szövetség és az azon belül létrejött Szent László Szarvasgomba Lovagrend, valamint a jászszentandrási önkormányzat szervezésében rendezték meg a XIII. Magyar Szarvasgomba-­termesztés Napját. Június utolsó szombatján az ország számos pontjáról érkeztek szakemberek és érdeklődők a szarvasgomba főváro­sába. Dr. Bratek Zoltán, a szövetség elnöke, a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymestere köszöntőjével és Kecskés Sándor operaénekes előadásával kezdődött a szakmai fórum.

A rendezvénynek otthont adó település nevében Kolláth Bálint üdvözölte a jelenlévőket.

– Hazánk a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően – jelentette ki dr. Nagy István. Az agrárminiszter megnyitóbeszédében a szarvasgombát – régies nevén trifla – a „vidék aranyának” nevezte, mely magas áron értékesíthető itthon és külföldön egyaránt.

– A legnagyobb mennyiségben gyűjtött nyári trifla előfordulása a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben a legjellemzőbb.

– A gyűjtők által a szakmai szervezetek felé bejelentett nyári szarvas­gomba mennyisége évente átlagosan négy-hat tonna – mondta az agrártárca vezetője, aki méltatta a Magyar Szarvasgombász Szövetség munkáját.

Megtudtuk, hogy értékmentő tevékenységüknek köszönhetően a „Jászsági nyári szarvas­gomba” 2016-ban pályázati úton elnyerte a minisztérium HÍR-, azaz a Hagyományok–Ízek–Régiók védjegy használati jogát. Nevében a földrajzi jelzés a nyári szarvasgombafaj meghatározott jászsági településeken gyűjtött változatát jelöli. A következő évben pedig benyújtották a Jászsági nyári szarvasgomba földrajzi árujelzőként történő uniós oltalma iránti kérelmüket. Jó eséllyel, várhatóan ősszel bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként. Ez a jövőben komoly gazdasági előnyt jelenthet a termelők számára, hiszen növeli a termék értékét.

Az eljárás folyamatát, a HÍR-program eredményeit előadásában Pallóné dr. Kisérdi Imola, a kormány főtanácsosa, a HÍR bírálóbizottságának elnöke ismertette részletesen. Az előadások sorában szó volt többek között a szarvasgombacélú erdőkezelésről, a trifla hasznosításában szerzett tapasztalatokról, termesztési újdonságokról és kísérletekről is.

Fontos a mérték

A tanácskozással párhuzamosan a kemping területén családias hangulatú főző­verseny zajlott, melyet Kopasz Árpád, a Szent László Szarvas­gomba Lovagrend lovagja emlékére rendeztek meg. A finomságok között akadt például lecsós kacsamell, slambuc és őzpörkölt is. Természetesen az ínycsiklandó ételeket a Jászság fekete gyémántjával fűszerezték a csapatok. Gondosan ügyeltek az ízvilág harmóniájára, a szarvasgomba túlzott használata ugyanis kerülendő. A hagyományoknak megfelelően a nap lovagavatással ért véget a katolikus templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában