Megmérettetés

2021.07.12. 11:28

Zboray Viktória a Nemzeti Vágtán képviselheti Abonyt

A harmadik helyet szerezte meg tavaly a Nemzeti Vágta középdöntőjében Zboray Viktória, aki ezúttal is Abony színeiben indul a közkedvelt versenyen. Várakozásairól, az idei előkészületekről és korábbi tapasztalatairól kérdeztük a budapesti versenyzőt.

Hartai Gergely

Ha kell, akár a nehéz terepet is leküzdi Zboray Viktória lovával, Marokkóval. A fiatal lány és hátasa ezúttal is elindulhat a közkedvelt Nemzeti Vágtán

Forrás: Beküldött fotó

– Újra Abonyt képviselheti a következő Nemzeti Vágtán. Milyen érzésekkel vág neki a futamnak?

– Nagyon várom már, hogy a város képviseletében induljak, hiszen tavaly is rengeteg támogatást, biztatást kaptam itt. Ezúttal is keményen edzünk a lovammal, Marokkóval, hogy szép eredménnyel térjünk haza. Az elővágtára sajnos nem volt annyi időnk felkészülni, mint tavaly, de a Budapesten rendezendő nagy vágtára még bőven van idő. Szerencsére Marokkó jól van, így minden erőnkkel a versenyre összpontosíthatunk.

– Az előfutamban a harmadik helyen végzett a minap. Ezzel vívta ki a budapesti programon való indulás lehetőségét…

– Meglehetősen erős volt a mezőny, de végül sikerült bejutni. Nagyjából olyan eredményt értünk el, mint amire számítottunk, éppen ezért nagyon boldog vagyok. A budapesti vágtára egyébként októberben kerül sor. Addig pedig szinte minden napunk az edzésről szól majd.

– Úgy tudom, a tavalyi volt az első Nemzeti Vágtája. A mostani felkészülésnél hasznosíthatók az ott megszerzett tapasztalatok?

– Valóban, az elmúlt évi volt a legelső ilyen versenyem. Természetesen, egy adott versenyhelyzetben sokat jelenthet, hogy korábban már átéltem hasonlót. Egészen más érzés most edzeni, mint régebben, már csak azért is, mert sokkal magabiztosabb lettem. Mindez persze a lovamra is „átragad”, hiszen ő is érzi, ha nyugodtabb vagyok.

– Egyetemi tanulmányai az Egyesült Királysághoz, azon belül is Skóciához kötik. Nehezíti az edzésmunkát a nagy távolság?

– Szerencsére ez nem jelent problémát. Egyrészt, mivel ebben az időszakban ott is szünet van, másrészt pedig a koronavírus-járvány miatt Skóciában is az otthoni oktatás mellett döntöttek, ezért Magyarországon maradhattam. Ezáltal májusban is több időm volt a „tréningre”, és az elkövetkezendő hónapokban is kizárólag a felkészülésre koncentrálhatok.

Ha kell, akár a nehéz terepet is leküzdi Zboray Viktória lovával, Marokkóval. A fiatal lány és hátasa ezúttal is elindulhat a közkedvelt Nemzeti Vágtán
Fotó: Beküldött fotó

– Miben másak az idei edzések a tavalyihoz képest?

– A legtöbb elemet megtartottuk a múlt évből. Tudni kell, hogy továbbra is az a Petrik Tamás az edzőm, akinek szakmai hozzáértése és tanácsai rendkívül fontosak számomra. Büszke vagyok arra, hogy vele dolgozhatok, és vallom, nélküle nem értünk volna el ilyen sikereket. Jellemzően egyébként hosszabb alapozómunkával dolgozunk, majd az idő múlásával az egyre rövidebb és keményebb lovaglásoké lesz a fő szerep.

– Változatlan az is, hogy külön hangsúlyt helyezünk az úszásra, hogy a lónak a szíve és a tüdeje egyaránt készen álljon a megméretésre.

– Egy ekkora versenyre egész évben készülni kell, a lónak folyamatosan fittnek kell maradnia. A legideálisabb a heti hatnapos tréning. A jó fizikális állapot fenntartása azért is elengedhetetlen, mivel a vágtán nem biztos, hogy csak egyetlen futamon versenyez a ló. Legjobb esetben, ha bejut a döntőbe, akkor háromszor is teljesítenie kell két nap alatt. Így hát arra kell készülnünk, hogyha továbbjutunk, akkor a soron következő futamot is bírja majd erővel.

– A közeljövőben más versenyen is megméreti magát?

– Úgy vélem, biztosan nem indulunk máshol, most kizárólag a Nemzeti Vágta lebeg a szemünk előtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában