M44

2021.08.17. 17:28

A befejező munkálatokat is elkezdték az Európában egyedülálló Tisza-hídnál

Az M44-es gyorsforgalmi út épülő Lakitelek-Tiszakürt szakaszán, a főpályán – a Tisza-híd környezetének kivételével – már végig aszfalt kötőréteg van, valamint folyik a kopóréteg terítése is – tudtuk meg Dankó Béla országgyűlési képviselőtől, aki hétfőn a helyszínen tájékozódott a beruházás állásáról. A részletekről a Facebook-oldalán számolt be a képviselő.

Szoljon.hu

Fotó: Jenei Péter

Dankó Béla, miután egyeztetett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szakembereivel kiemelte, hogy a 4515. jelű út 1,9 kilométeres tiszakürti bekötő szakaszát az M44-es feletti híddal együtt júliusban átadták. A forgalom már az új, átadott szakaszon közlekedik – írja a beol.hu.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, a Tisza-hídnál az alépítményi munkálatok, a felszerkezet építése, a mederhidat tartó vasbeton pilonok és a ferde kábelek fűzése és feszítése elkészült. A mederhíd szegélyek alatti szigetelése, a kiemelt szegélyek építése és pályalemez szigetelése több ütemben jelenleg is készül.

Ezzel párhuzamosan a sókorrózió elleni védelem, illetve a pilonok festése is folyamatos a már elkészült vasbeton szerkezeteken.

Kivitelezés alatt van még az árvízvédelmi töltések burkolása, valamint a pillérvédelem és meder partél védelem is.

Emellett a befejező munkákat is megkezdték, mint például a korlátok építését, az aszfaltozásokat, csapadékelveztő-rendszer és villamos energia-ellátás kiépítését.

A szakaszon a Tisza-hídon kívül hat kisebb műtárgy is épül, melynek a befejező munkálatai, így a korlátépítés, a rézsűburkolás és a tereprendezés egyaránt zajlik.

Dankó Béla szólt arról is, hogy a Lakitelki Mérnökségi telepnél az iroda és a műhelyépület építése befejeződött. A főépület használatba vételi engedélyét tavaly december 21-én kiadták. A többi épület – sótáróló, hidegraktár, elemes tároló -, elkészült, a befejező munkálatok folynak. A telepen belüli közművezetékek, térburkolatok elkészültek. A telepet körbevevő kerítés építési munkái, tereprendezés növénytelepítés is elkészült, zajlik a telep műszaki átadási-átvételi eljárásának befejezése.

Dankó Béla országgyűlési képviselő a helyszínen
Fotó: Jenei Péter

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában az M44-es 10 kilométeres szakasza a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésével jön létre. A beruházás különlegessége az 556 méter hosszú Tisza-híd, amely az A-Híd Zrt. alvállalkozásában, illetve a Pannon 2010 Zrt. generáltervezésének részeként az Uvaterv Zrt. tervei alapján valósul meg.

Az új tiszaugi Tisza-hídnak olyan egyedülálló szerkezete lesz, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült.

A pilonok deformált ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt, és a szerkezetet ekhós szekérhez teszik hasonlóvá. Mint megírtuk, az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek–Tiszakürt közötti szakaszának teljes átadása a 2021. év végére várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában