galériával

2021.08.29. 17:19

A hortobágyi kitelepítések áldozataira emlékeztek Tiszafüreden

Hetvenegy évvel ezelőtt kezdődtek a kitelepítések, erre emlékeztek szombaton Kócsújfalun.

Ujvári László

20210828_Tiszafüred-Kócsújfalu_A kitelepítések áldozataira emlékeztek_UL_ÚN

Fotó: Ujvári László

Hetvenegy évvel ezelőtt vette kezdetét a huszadik századi magyar történelem szégyenteljes fejezete, a kitelepítések, amely során magyar családok ezreit telepítették ki erőszakkal az ország számos pontján működő kényszermunkatáborokba.

– Magyarok ezreit telepítették a Kócspusztaihoz hasonló táborokba, elsősorban azokat, akik valamilyen okból a kommunista hatalom útjában álltak. Családokat szakítottak szét, sorsokat tettek tönkre, magyarokat tettek egyik napról a másikra földönfutóvá – mutatott rá beszédében az 1950-es évek borzalmaira F. Kovács Sándor, országgyűlési képviselője. A honatya szerint: emlékezni, s gyermekeinket tanítani kötelességünk, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő.

Az augusztus 28-i ünnepség galambröptetéssel indult, majd az ünnepi beszédek következtek. Az országgyűlési képviselő után Bíró Mihály, a településrész önkormányzati képviselője, majd Hubai Imre megyei elnök szólt a jelenlévőkhöz. Az esemény ökumenikus istentisztelettel, és a Szőke Tisza Népzenei Együttes, az Egyeki Népdalkör és Bor Viktor színművész előadásával folytatódott, végül a résztvevők mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában