Galériával

2021.08.11. 15:00

Adományokból újulhatott meg a jászdózsai templom orgonája

Lélekemelő pillanatokat élhettek át az orgonaavatón részt vevők a jászdózsai római katolikus templomban vasárnap délután. Hosszú idő után ismét szépen szólt a község száznegyvenhárom éves hangszere, melyet két adományozó felajánlásának köszönhetően újítottak fel. Megtudtuk, hogy a templomhoz és a hangszerek királynőjéhez személyes élmények fűzik a jótékonykodókat, illetve az orgonaépítő mestert is.

Illés Anita

Az orgonaavató ünnepségen Ivancsó István plébános áldotta meg az adományokból felújított hangszert

Fotó: Pesti József

– Hála van a szívünkben, mert megújulhatott a templom orgonája. A projekt egyéni, szívből jövő felajánlásból, dr. Bozóky Máriának, dr. Gyurkó Lászlónak és feleségének köszönhetően valósult meg – mondta Ivancsó István esperesplébános. – Ha mindannyiunk szíve ilyen jó irányba kitárul, akkor nagyobb eséllyel nyer teret a keresztény társadalom – tette hozzá, majd megáldotta a hangszert és az adományozók emléktábláját.

Az orgonaavató ünnepségen Ivancsó István plébános áldotta meg az adományokból felújított hangszert
Fotó: Pesti József

Miért érezte fontosnak, hogy segítse az orgona felújítását? – kérdeztük dr. Gyurkó Lászlót.

Jászdózsán születtem, tizennyolc éves koromig a településen éltem. Nyáron a szabadidőmet mindig itt töltöttem, hazahúzott a szívem. Édesapám kántortanító volt, sajnos 1947-ben elvitte egy szívinfarktus. Édesanyám pedig három gyermekével egyedül maradt. Ebben a nehéz helyzetben lehetőséget kaptam, hogy egy időre átvegyem apám munkáját, így biztosítani tudtam a családunk megélhetését. Akkor megfogadtam, hogy segítek, amiben csak tudok. Egyrészt tehát hálából adományoztam – idézte fel emlékeit a kilencvenegy éves nyugdíjas bányamérnök.

– Ezenfelül nagyon kedvelem a klasszikus zenét, és szerettem volna, hogy szülőfalum értékes orgonája csodásan muzsikáljon. Azt is fontosnak tartottam, hogy a műemléki védelem alatt álló hangszer megóvására áldozzak. Különleges kegyelem Isten részéről, hogy mindez megvalósult – osztotta meg érzéseit, gondolatait dr. Gyurkó László.

Dr. Bozóky Mária nyugdíjas ügyvéd régóta a fővárosban lakik, de szülőfaluja örökre a szívében él.

– Zenekedvelő vagyok, gyerekkoromban is jártam énekkarra. Amikor értesültem róla, hogy szülőfalumban problémák vannak az orgonával, jó érzéssel álltam a kezdeményezés mellé, és adományoztam a hangszer felújítására. Boldog vagyok, hogy ismét szépen szól, így teljesen más lelki élményt nyújt – vélekedett.

A hangszert Nagy András orgonaépítő mester újította fel, aki szintén erősen kötődik a település orgonájához.

– Az iskolai szüneteket sokszor Jászdózsán töltöttem a nagymamámnál. A falu akkori plébánosa tudta, hogy zongorázni tanulok, ezért kölcsönadta a templom kulcsát, hogy próbáljam ki az orgonát. Örömmel éltem a lehetőséggel. Annyira megfogott ez a hangszer, hogy később a pályaválasztásomat is befolyásolta. Emlékszem, hogy egyszer Egerből érkezett orgonaépítő mester a faluba, aki kisebb javításokat végzett, amiben segítettem neki. Amikor kinyitotta az orgonaszekrényt, és láttam a szerkezetet, egy csodálatos világ tárult fel előttem. Az orgonasípok annyira elvarázsoltak, hogy gimnázium után orgonaépítőnek tanultam – mesélte Nagy András.

„Fellélegezhetett” a hangszer, újra jól dolgoznak a fúvók

Az orgonaépítő mester ismertette a korszerűsítés rövid történetét. Megtudtuk, hogy a kétmanuálos, húsz regiszteres hangszert 1878-ban ifjabb Országh Sándor kecskeméti orgonaépítő készítette. Találtak néhány régi beírást, amiből végig lehet követni az orgona élettörténetét. Kisebb javítást, tisztítást többször is végeztek az évek során. 1970-ben volt egy nagyobb felújítás, amikor új pedálbillentyűzetet kapott. Nagy András leszögezte: korának megfelelő állapotban van a hangszer. Legnagyobb problémája az volt, hogy nem kapott megfelelően levegőt, a fúvók rossz állapotban voltak, és emiatt nem tudott kibontakozni hangjának szépsége. A fúvók restaurálásához többek között nyolc négyzetméter bőrt, négy-öt kilogramm ragasztót használtak fel. Az ünnepségen Buchala István pedagógus, kántor koncertjével avatták fel az orgonát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában