albérletpiac

2021.08.12. 06:55

Az olcsó és jó állapotú lakásokat keresik a Jászkunságban

Az albérletpiaci főszezon jellemzően a felsőoktatási ponthatárok meghirdetésével indul. A tanévre készülő diákok már a nyáron megkezdik a keresgélést a piacon, ahol a korábbi évekhez képest komolyabb a kínálat.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/ Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megyeközpontban az utóbbi években nem volt tapasztalható, hogy különösebben megugrott volna ilyentájt a kivehető lakások iránti érdeklődés. Vajon mi a helyzet az idén?

– Az albérleteket keresik Szolnokon is, csak nincs elég. Az érdeklődés olyan növekedése viszont már nem érhető tetten, mint ami a Szolnoki Főiskola működésének idején a ponthatárok kihirdetése után volt tapasztalható. Régen olyankor megindult a roham, a diákok nagyon keresték az olcsó bérleti lehetőségeket, ma már úgy tűnik, elég számukra a kollégiumi férőhely – mutatott rá Gávris Szabolcs, a CasaNetWork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– Jelenleg is az olyan albérleteket keresik főként, ami olcsó és kicsi a rezsiköltsége, csak ilyenek már nincsenek. Ingatlanirodánk tapasztalatai alapján

Szolnokon jó állapotú kétszobás lakást 80–100 ezer forintért, három-négy szobával 150–160 ezer forintért lehet havonta bérelni.

A bérbeadók jellemzően hosszú távra szeretnék a lakást kiadni. A vidéki albérletpiac pedig mindig is akkor ugrott meg, ha az adott településhez a jó munkalehetőség miatt ragaszkodtak az emberek, ma már inkább próbálnak ott lakást venni, amihez most rengeteg kedvezmény nyújt segítséget. Ha valahol nagyszabású beruházás folyik, ott is nő a bérlemények iránti érdeklődés, hiszen a dolgozóknak egyszerűbb valahol a közelben megszállni, mint nap mint nap nagy távolságokról utazni, az ország másik feléből nem is lehet – mutatott rá az ingatlanszakember.

A ponthatárok kihirdetése, a jászberényi albérletpiacra sincs hatással, tudtuk meg Bányai Zoltántól, a SZIKLA 72 Kft. ingatlaniroda tulajdonosától.

– A kereslet lassult, a cégeknél most stagnál a munkaerő-felvétel, így nincs szükségük arra, hogy újabb lakásokat vegyenek bérbe – számolt be róla az ingatlanszakértő. – Egy alapkereslet azért folyamatosan van, mondhatni kielégíthetetlen, mert kevés a kiadó lakás. Így nem nehéz megtalálni a megfelelő bérlőt sem. Az egy, de leginkább a kétszobás lakásokat keresik, utóbbiak megfelelő méretűek egy munkavállalónak és egy átlagos családnak is. Állapottól függően havi 60 és 100 ezer forintért lehet bérelni egy kétszobás lakást, de a 2+1 fél szobás sem kerül sokkal többe, százezer forint körüli annak is az ára, mivel ezek iránt már koránt sincs akkora kereslet – fejtette ki Bányai Zoltán.

Fontos tisztázni, ki fizeti a rezsit és a közös költséget

Ha albérletet keresünk, mindig ragaszkodjunk a szerződéskötéshez, kerüljük azokat, akik feketén akarnak lakást kiadni, tanácsolja Gávris Szabolcs ingatlanszakértő. Azt is érdemes kideríteni, mit tartalmaz a bérleti díj, benne van-e például a rezsi, melyikük fizeti a közös költséget és az mennyi.

Aki pedig kiadja a lakást, az tájékozódjon a leendő bérlője felől, kérdezzen rá, hogy például mióta dolgozik a munkahelyén, mennyi a jövedelme, ő fog-e az ingatlanban lakni. Ha aztán esetleg nem fizet rendesen, nehéz behajtani a tartozást, önbíráskodni meg nyilván nem lehet. Nagyon körülményes az illetőt kirakni a lakásból is. Körültekintően kell eljárni, hiszen nem mindegy, hogy kit enged be valaki a tulajdonában lévő ingatlanba!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában