galériával és videóval

2021.08.12. 12:53

Az összefogást erősíti a jászberényi Kárpát-haza konferencia

Kiállításokkal és Népzenei előadásokkal egybekötve, szerdán nyolcadik alkalommal nyitották meg a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciát Jászberényben.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciát Jászberényben. A háromnapos program ebben az évben is fórumot biztosít az anyaországi és a külhoni gazdasági szereplők, valamint kulturális közösségek párbeszédére, a kapcsolatok, az összetartozás erősítésére.

Az ünnepélyes megnyitót szerdán tartották a Déryné Rendezvényház dísztermében. Dr. Nagy István agrárminiszter videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Pócs János a térség országgyűlési képviselője és Budai Lóránt Jászberény polgármestere osztotta meg gondolatait. A konferencia nyitó előadását dr. Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója tartotta, aki bemutatta a felsőoktatási intézmény képzési rendszerét és szólt az egyetem térségben betöltött szerepéről is.

A megnyitót kiállítások, értékőrző népzenei előadások gazdagították. A Csángó Fesztivál alapítója Papp Imre és felesége Péterbencze Anikó, néprajzkutató munkájának, lobbijának köszönhetően a fesztivál és a köré épülő kulturális, oktatási műhelymunka nemrégiben megkapta a kiemelt nemzeti érték címet. A Magyar Értékmentő Műhelyként működő Csángó Fesztivál című kiállítás a kezdetektől napjainkig mutatja be ennek a műhelymunkának a történetét.

Megismerhetjük többek között a Jászság Népi Együttest, mely a művészeti alkotómunka bázisa, a közösségépítést, az értékőrző rendezvényeket, a tudományos munkát és a Csángó ház néprajzi gyűjteményt. Az érdeklődők a Kárpát-medence viseleteiből is láthattak ízelítőt. Péterbencze Anikó igazi kuriózumként ajánlotta a résztvevők figyelmébe a Gödöllői kastély titkai című tárlatot, mely a Grassalkovich család és Erzsébet királynő, Sisi életéből mutatott be titkos dokumentumokat.

A nagyközönség megtekinthette Mária Terézia díszruháját, I. Grassalkovich Antal arany zsinóros ünnepi ruháját és Sisi lovaglóruháját eredeti rekonstrukcióban.

Az esten barátaival adott koncertet Petrás Mária Prima Primissima-díjas népdalénekes. Fellépett az Árendás Táncegyüttes, Molnár László és barátai jászsági dallamokkal szórakoztatták a közönséget. Az eseményt a Fricska Táncegyüttes produkciója zárta.

Pénteken szakmai előadásokkal folytatódott a program, ahol gazdasági szakemberek osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában