termésátlagrekord

2021.08.04. 06:58

Betakarították a gabonát a jászkunsági gazdálkodók

Az őszi búza és az őszi árpa aratása országosan termésátlagrekorddal zárult – tudatta hétfői sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Augusztus elejére megyénkben is befejeződtek a nyári betakarítási munkák, a gazdák összességében elégedettek az idei eredménnyel.

Kovács Berta

Massay Gábor szajoli gazdálkodó idén közepes búzatermést könyvelhetett el

Fotó: Nagy Balázs

Június végén elsőnek az őszi árpa aratása kezdődött el, melyet 27 ezer hektáron termesztenek megyénkben, a termésmennyiség pedig 165 ezer tonna lett. A termelők elmondása szerint őszi árpából a jó termőterületeken előfordultak akár 8–9 tonnás hektáronkénti átlagok, míg a gyengébb területeken is 4 tonna termett hektáronként, így megyei szinten az őszi árpa átlagtermése 6 tonna volt hektáronként – tájékoztatta hírportálunkat Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– Az árpa után az őszi búza aratásával folytatták a gazdák a munkát.

A búza termésátlaga megyénkben az idei évben 5 tonna körül alakult, ami kicsivel elmaradt az előző év átlagához képest, közepesnek mondható, minőségét tekintve viszont kiváló.

– A búza mellett az őszi káposztarepce betakarítása is megtörtént júliusban, melyből a sokéves átlaghoz hasonlóan 2 tonnás hektáronkénti termésátlag volt a leggyakoribb. Repcét sajnos egyre kevesebb gazdálkodó termeszt megyénkben, így várhatóan lassacskán kiszorul a nagyobb területen termesztett növények köréből, pedig az optimális vetésforgóban kiemelkedő szerepe lenne ennek a kultúrának – mutatott rá.

Július közepére már csak a kisebb jelentőségű kalászosok aratása maradt hátra. A meleg időjárás nagymértékben segítette a tritikálé, a rozs, a tavaszi árpa és a zab érését is, így két hét alatt ezen kultúrák esetében is a raktárakba került a termés. A termésátlagok a következőképpen alakultak: rozs 3,3 (tonna/hektár), tritikálé 5,4 (tonna/hektár), tavaszi árpa 4,9 (tonna/hektár), zab 3 (tonna/hektár).

Csontos Lajos vezsenyi földjében is jól fejlődött a búza.

Elégedett lehetek az eredménnyel, hektáronként 6 tonnára jött ki a termésátlag. A minősége is meglepően jó, kenyérgabona minőségű búzát arathattam

– tudatta a gazda.

A búzára a Rákóczifalva mellett gazdálkodó Kun Tamásnak sem lehet panasza: jó minőségű, és hektáronként 7 tonna körül tudott betakarítani.

Massay Gábor családi gazdálkodó, agrármérnök földjei Szajol környékén húzódnak.

– A búzatermés nálam jó közepes. A minőség az eső miatt nem a legjobb, Euro és takarmány minőség közötti. De a mennyiséggel nincs gond, ahhoz képest, hogy mekkora volt az aszály, a mi környékünkön mindig jött zápor, zivatar, amikor nagyon kellett a csapadék. Átlagosan 5,5–6 tonna lett a termés hektáronként, de aki időben elvetette, itt akár 7 tonnát is betakaríthatott – adott helyzetképet a gazda. Elmondta: az őszi árpája is jó lett, 6,5–7 tonna hektáronként. A repcéje viszont gyenge, 2–2,5 tonna/hektár átlagterméssel, a tavaszi másfél hónapos aszály megtette hatását.

Tiszasülyön Oláh András gazdálkodó búzája 4–5 tonna közötti termésátlagot produkált, és hetven százalékban étkezési minőségű.

Massay Gábor szajoli gazdálkodó idén közepes búzatermést könyvelhetett el
Fotó: Nagy Balázs

– A búzával volt gondom is, 14 hektáron vetettem, és hatvan százalékát elvitte a belvíz – árulta el. – Az őszi árpám jobb lett, 5,5–6 tonna/hektár közötti termésátlaggal. A repcém, ahogy a környéken a többieknek is, gyenge lett, nálam 1,4–1,6 tonna hektáronként.

– Összességében elmondható, a gazdálkodók elégedettek az idei termés mennyiségével. A felvásárlási árak is kedvezően alakultak ez évben. Az árpát 58–60 ezer forint, a búzát pedig minőségtől függően 67–72 ezer forint közötti áron lehet értékesíteni tonnánként. A repce felvásárlási ára jelenleg tonnánként 180–190 ezer forint körül alakul. Tritikálé és zab esetében 58–60 ezer forint tonnánként az ár – összegzett a megyei NAK-elnök.

Aratási jelentés (2021. 08. 03.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában