beruházás

2021.08.14. 06:55

Botrányokat, pereket őröl a Malom-ügy Jászberényben

A Malom-projekttel kapcsolatban a fideszes Tamás Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke nyílt levélben kezdeményezte rendkívüli zárt bizottsági ülés összehívását Jászberényben. Egy éve áll a több mint egymilliárd forintos Kultúr-Malom-beruházás, miután az önkormányzat felbontotta a kivitelezővel kötött szerződést. Kérdéses, hogyan valósul meg a botrányoktól, jogvitáktól sem mentes fejlesztés. Lepusztuló torzó vagy rendezvényközpont lesz a belvárosban?

Munkatársainktól

Egy éve áll a több mint egymilliárd forintos Kultúr-Malom-beruházás, miután az önkormányzat felbontotta a kivitelezővel kötött szerződést

Fotó: Pesti József

A város központjában, a Lehel Film-Színház szomszédságában régóta üresen áll az egykori Fecske-malom épülete. Mint arról korábban beszámoltunk, Jászberény előző, fideszes vezetése 2016-ban pályázatot nyújtott be az ingatlan hasznosítására. Nyolcszázmillió forintot nyertek el a terület- és településfejlesztési operatív programban konferencia- és rendezvényközpont kialakítására a malomban.

A közbeszerzést elnyerő céggel az önkormányzat 2019 júliusában kötötte meg a vállalkozási szerződést az építési munkák elvégzésére. A projekt összköltségét akkor mintegy egymilliárd-százötvenmillió forintban határozták meg.

A szerződés szerint 2020. augusztus 31-ig kellett volna átadni a létesítményt.

A 2019-es önkormányzati választás után az új, koalíciós, ellenzéki városvezetés újragondolt több futó beruházást is, így a Kultúr-Malom-projektet is. Egy évvel ezelőtt Budai Lóránt polgármester képviselő-testületi ülésen jelentette be, hogy az ellenzéki városvezetés úgy döntött, elállás útján megszüntetik a kivitelezővel kötött szerződést.

Ezt többek között azzal indokolták, hogy 2020. július 2-án, az elállás napján a létesítmény kivitelezése a műszaki ellenőr nyilatkozata alapján 25 százalékos készültségben volt. Így biztosra vették, hogy határidőre nem készül el a beruházás. Megtudtuk, hogy a vállalkozó 2020 áprilisában levélben kérte a teljesítési határidő meghosszabbítását 2021. június 30-ig. Az önkormányzat szerint azonban alaptalanok voltak a levélben közölt tényezők, melyek akadályozzák a kivitelezést. Az önkormányzat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt.

A kivitelezés körül felmerült állítólagos problémák ellenére az ellenzéki városvezetés kifizette az első részszámlát, közel háromszázmillió forintot a cégnek. A kivitelező a közösségi oldalon közölte, hogy az önkormányzat július 2-án egyoldalúan elállt a szerződéstől, ezt követően a cég megkezdte a levonulást a munkaterületről. Hangsúlyozták, hogy a közbeszerzésekre vonatkozó kötelező eljárásrend szerint kívánják lebonyolítani a lezárást.

Idén januárban az önkormányzat egy őrző-védő cég munkatársaival, visszafoglalta a területet.

A kivitelező a közösségi oldalon cáfolta, hogy a munkaterület őrzése nem biztosított. Közölték, hogy a terület őrzését januártól távfelügyelettel látták el, kamerás megfigyeléssel. Álláspontjuk szerint az önkormányzat jogtalan behatolást hajtott végre a területre, jogi lépéseket tettek az ügyben.

A jászberényi Fidesz-frakció az elmúlt hónapokban élesen bírálta a koalíciós városvezetés döntéseit, amelyek a Malom-beruházás leállításához és peres ügyeihez vezettek. Kérdéses, hogy a kialakult gazdasági, jogi útvesztőben mi lesz a projekt sorsa…

Egy éve áll a több mint egymilliárd forintos Kultúr-Malom-beruházás, miután az önkormányzat felbontotta a kivitelezővel kötött szerződést
Fotó: Pesti József

A polgármester titkolózik

Megkérdeztük Budai Lóránt polgármestert, reagál-e a nyílt levélre, illetve a hétfői zárt ülésen tájékoztatja-e a képviselőket a Malom-projekttel kapcsolatban.

– Számos dolog várható a témában. Ha lesz válasz, azt természetesen közzéteszem majd – nyilatkozta hírportálunknak a városvezető, aki az üggyel kapcsolatban részleteket nem közölt.

Tamás Zoltán, a Városfejlesztési Bizottság elnökének nyílt levele

Tisztelt Polgármester Úr!

Jászberény Város Önkormányzat Városfejlesztési Bizottságának elnöke – a bizottság tagjaival egyetértésben – kezdeményezek egy rendkívüli zárt bizottsági ülés összehívását a Malom – Kulturális Központ (Malom Projekt) beruházás témájában.

Az ülés időpontja: 2021. 08. 16. 9.00

Helyszíne: Jászberény, polgármesteri hivatal 31. sz. terem

Az ülés összehívásának célja, a Malom Projekt témában, a polgármesteri hivatal és a városvezetés rendelkezésére álló iratokba való betekintés és hivatalos információkérés, mivel ez idáig ebben a témában (a szerződéstől való elállás után) semmilyen hivatalos szóbeli és írásos tájékoztatást nem kaptunk (képviselők) Öntől.

A bizottság ezen ülésén, a hivatalosan kapott információk birtokában szeretne segíteni a város helyzetén, amennyiben még lehetséges.

Az ülést megelőzően az alábbi kérdésekre kérünk írásban választ Öntől:

1. Milyen dokumentumok (szakértői vélemények) alapján bontotta fel a szerződést, állt el a szerződéstől egyszemélyes döntésben Ön?

2. Jelenleg milyen peres eljárások vannak folyamatban a Malom Projekttel kapcsolatban?

3. Ki az önkormányzat jogi képviselője ezekben a peres eljárásokban?

4. Valós-e az a szóbeli információ, hogy az EcoSaving Kft. az önkormányzatot visszaperelte az elmaradt haszon miatt, és milyen összeget képvisel a követelésük?

5. Miért lett kifizetve több mint 300 millió Ft összegű, első részszámla az EcoSaving Kft.-nek, miközben már a szerződéstől való elállással foglalkoztak, és a kifizetést követően rövid időn belül (2020 júniusában) ez az elállás be is következett?

6. Miért nem folytatták le azt a belső vizsgálatot, amelyet dr. Gedei József alpolgármester úr kezdeményezett az állítólagos hiányos teljesítés kifizetése miatt?

7. Miért nem kaphatták meg a képviselők, a közpénzen (több mint 1 millió Ft-ért) elkészített szakértői véleményt, amely állítólag a peres eljárás része és nem mindenben támasztja alá a városvezetés elképzelését?

8. Milyen levelet kaptak az elmúlt hónapokban a pályázatot irányító hatóságtól (büntetés, visszafizetési kötelezettség elrendelése stb.) a Malom Projekttel kapcsolatban?

9. Amennyiben a pályázati összeg (800 millió Ft) visszafizetésére kötelezik a várost, honnan kíván pénzt szerezni a visszafizetésre, a büntetésre, a projekt befejezésére és a peres eljárások költségeinek kifizetésére?

10. Ön, polgármester, a TRIÓ TV-ben, a város lakossága előtt tett nyilatkozatát megerősíti-e, hogy erkölcsi és anyagi felelősséget vállal az egyszemélyes döntéseinek következményeiért a Malom beruházással kapcsolatosan?

Kérem, hogy a Malom Projekttel kapcsolatos szakértői véleményeket és egyéb dokumentációkat, valamint a fenti kérdésekre adott válaszait legkésőbb 2021. 08. 13-ig szíveskedjen írásban a Városfejlesztési Bizottság valamennyi tagja számára megküldeni, hogy a 2021. 08. 16-án, hétfőn tartandó zárt bizottsági ülésre érdemben fel tudjunk készülni.

Jelen levelet tájékoztatás és véleményezés céljából Jászberény Város jegyzőjének is megküldöm.

Kérem a fentiek szíves tudomásulvételét.

Kelt: Jászberény, 2021. 08. 11.

Tisztelettel:

Tamás Zoltán

Városfejlesztési Bizottság elnöke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában