2021.08.11. 11:25
Drágulhat a kenyér, áremelésre készülnek a pékségek
A búza magas felvásárlási ára, az alapanyagok drágulása és az üzemanyag árának emelkedése egyaránt növeli a pékségek költségeit. Ezért minőségi termékek előállításával igyekeznek megtartani vevőiket, de a költségeket nekik is ki kell termelniük, ha gazdaságosan akarnak működni vagy egyszerűen ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni.
A finom termékekkel lehet megtartani a vevőket, mutatja Farkas Róbert szolnoki pék
Fotó: Mészáros János
Már most is meg kell válogatnia, hol vásároljon be az, aki a pékáru beszerzésénél is a kedvező árat tartja szem előtt. A minőséget pedig meg kell fizetni a kenyér és a sütemények esetében is. A várható drágulásnak azonban nem örülnek a vásárlók.
– Alapvető élelmiszer a kenyér, mégis nagyon megkérik az árát – panaszolta a kisnyugdíjas Kovács Jánosné. – Kiflit, zsemlét is csak az áruházláncok némelyikében lehet igazán olcsón kapni, de az meg legtöbbször ízetlen.
– Árajánlatot még nem kaptunk a malmoktól, de mivel a médiában is emlegetik, számítunk a liszt árának emelésére – nyilatkozta Véda István, a szolnoki Székely Pékség üzletvezetője.
– Mivel a búza ára emelkedik, a liszt is biztos drágulni fog. Ennek eredményeként nekünk is muszáj lesz árat emelnünk, ha talpon akarunk maradni.
– Ezenfelül az alapanyagok ára is emelkedni fog, többek között az olajé, cukoré, sőt, már van, ami drágult. Annak érdekében, hogy a vevőinket megtartsuk, próbálunk minél finomabb termékeket előállítani, hogy elégedettek legyenek a minőséggel. Tulajdonképpen eddig is erre törekedtünk – hangsúlyozta az üzletvezető.
Azt is megtudtuk, a meleg nyári időszakban az édesebb termékeket kevésbé keresik, most inkább a kenyér és a sós termékek fogynak, de várható, hogy az iskola beindulásával ismét nőni fog az édes termékek iránti kereslet, még ha emelkedik is valamelyest az ára.
Vona Zoltán, a nagykörűi pékség tulajdonosa a velük együttműködő malmoktól a liszt kilónkénti tizenöt forintos áremeléséről kapott hírt, amit a magasan induló felvásárlási árakkal magyaráznak.
– Az alapanyagok is drágulnak, így akár egy tízszázalékos kenyérár-emelkedést is el tudok képzelni – mondta Vona Zoltán.
– Mi is kénytelenek leszünk emelni, aminek biztos nem fognak örülni a vevők.
– Megértem, hogy napi fogyasztási cikkről van szó, így szeretnének olcsón hozzájutni, de azt is be kell látni, hogy aki pékáru előállításával foglalkozik, az is szeretne megélni belőle – hangsúlyozta a tulajdonos.
– Jelenleg még várjuk a liszt várható árára vonatkozó információt. A malmok már jelezték felénk az áremelés tényét, de azt nem tudjuk, hogy a hazai rekord búzatermés miként fogja végül befolyásolni az árakat – nyilatkozta megkeresésünkre Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, a Magyar Pékszövetség régiós elnöke.
– Az emeléshez hozzájárulnak emellett a rendkívül magas üzemanyagárak, az euró magas árfolyama, mivel a péksütemények alapanyagai, például a kakaó is jelentősen drágult emiatt. Az egyéb költségek is nőnek – mutatott rá Ilonka Boldizsár.
– A mi cégünk is készül az áremelésre. Megvárjuk, hogy az összes adat birtokában legyünk, mivel a malmok is eltérő emelkedést vetítettek előre. Augusztus végére várható, hogy tisztán láthatunk az ügyben, akkor tudunk leülni tárgyalni velük. Arra is gondolnunk kell, hogy jövő évtől jelentősen emelkedik a minimálbér, ami szintén maga után von bizonyos áremelést. Mi ezt próbáljuk még ez év folyamán fokozatosan beépíteni az árainkba. Ahol nem, ott jövő év elején lesznek kénytelenek újra árat emelni – vetítette előre Ilonka Boldizsár.
Nem vonzó a hétvégi és éjjeli munka
A munkaerő mennyiségével és minőségével továbbra is vannak gondok az iparágban. A nehéz munka, az, hogy éjjel és hétvégén is dolgozni kell, nem vonzza a munkavállalókat. A munkaerőhiányt a pékségek olyan technológiai fejlesztésekkel próbálhatják kompenzálni, ami kevesebb dolgozót igényel, mondta el hírportálunk érdeklődésére Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, a Magyar Pékszövetség régiós elnöke.