időközi választást írnak ki

2021.08.27. 17:37

Feloszlott a tiszavárkonyi képviselő-testület

A csütörtöki, név szerinti szavazás során a hétfős testületből öten a feloszlatás mellett voksoltak.

Kovács Berta

Hand of a person casting a ballot at a polling station during voting.

Fotó: Shutterstock

Feloszlatta magát a várkonyi képviselő-testület csütörtök esti ülésén. Több képviselő fordult ilyen célzatú beadvánnyal a község jegyzőjéhez azzal az indokkal, hogy nem tudnak együtt dolgozni a polgármesterrel.

Az ülésen megkérdezték a beadványt megfogalmazókat – Bárány József, Cseh János és Fehér Géza képviselőket, illetve Oravecz Péter alpolgármestert –, mi vezetett ahhoz, hogy a feloszlatást indítványozzák. Olyan indokokat soroltak fel, mint például hogy a testület tagjai nem kaptak elég tájékoztatást az eseményekről, a községet érintő ügyekről, vagy ha igen, csak az utolsó pillanatban.

Ezt – elmondásuk szerint – többször is jelezték már a polgármester felé, de nem történt változás. Volt, aki arra hivatkozott, hogy a polgármester Tiszavárkony vagyonával sem megfelelően gazdálkodik, illetve többen kifogásolták, hogy a beruházások részletes adatait sem kapták meg.

A beadványban érdekelt egyik képviselő szerint „szégyen, ami történik”, mivel nem azért választotta meg őket a falu lakossága, hogy „bedobják a törölközőt”.

A felhozott indokokra a polgármester is reagált a képviselők felszólalását követően.

Hegedűs István úgy nyilatkozott, szerinte működött a tájékoztatás az elmúlt másfél-két év alatt is, míg nem volt testületi ülés biztatta a képviselőket, hogy kérdezzenek, de hiába kérte ki a többiek véleményét, visszajelzést nagyon ritkán kapott. Olyan döntést nem hozott, ami a jogszabályi előírásoknak ne felelt volna meg. Elmondta, szerinte a testület most sem érti, mi az az anyagi probléma, amivel nap mint nap küzdenek annak érdekében, hogy ne kerüljön a település csődeljárás alá.

Az indokok a képviselőket nem győzték meg. A jegyző elmondta, ha olyan döntés születik, a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül a helyi választási bizottság ki fogja írni az időközi választást, ennek lebonyolításáig a polgármester és a képviselők is a pozíciójukban maradnak.

Végül a név szerinti szavazás során a hétfős testületből öten a feloszlatás mellett voksoltak, ketten – közük a polgármester – ellene volt annak. Így a képviselő-testület a törvényi előírásoknak megfelelően döntött arról, hogy a megbízatásának lejárta előtt kimondja feloszlatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában