KISÚJSZÁLLÁS

2021.08.09. 07:00

Hihetetlen motiváló erő rejlik a közös zenélésben

Egy egész héten át zeneszótól volt hangos Kisújszállás, ugyanis a városban tartották az országos Suzuki-vonóstábort.

Daróczi Erzsébet

A Suzuki-módszerrel tanuló diákok többször is felléptek

Forrás: Beküldött fotó

– Hazánkban az úgynevezett Suzuki-módszer oktatása 1998-ban kezdődött – tudtuk meg Horváthné Galambos Olgától, a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola tanárától, a tábor szervezőjétől, aki dán, belga és német gyerekek képzésébe nyert korábban betekintést.

– A hazai találkozókat korábban a Balaton környékén tartottuk, két éve azonban kezdeményezésemre Berekfürdőre hoztuk az akkori nemzetközi tábort. A tavalyi a járványhelyzet miatt elmaradt, idén azonban ismét felkerestek a kollégák. Gondoltam egy merészet, és ezúttal szülővárosomban láttam vendégül a Suzuki-módszerrel tanuló gyerekeket, szüleiket, tanáraikat, a zenei pályára készülő növendékeket, művésztanárokat.

– Közel százharmincan jöttek el, legnagyobb számban Budapestről, Paksról, Jászárokszállásról és Orosházáról érkeztek diákok.

– A csoportos együtt muzsikálásban hihetetlen motiváló erő rejlik! A rekkenő meleg ellenére a gyerekek zokszó nélkül hegedültek órákon keresztül. A mai világban, amikor a digitális eszközök korszakát éljük, nagyon nagy kincs a hangszertudás – vélte a tanárnő, akitől megtudtuk, hogy Shinichi Suzuki hegedűre kidolgozott módszerét később más hangszerekre – cselló, zongora, gitár és a többi – is adaptálták, így most két kisúji csellista is csatlakozott a táborhoz.

Kollégái közül többen is segítségére voltak a tábor alatt.

– Férjem, Horváth István biztosította a technikai hátteret, sőt némi „kakukktojásként” szaxofonos produkciókkal, kürttel kiegészülve a strandos koncerteket is színesítette. Orosz Balázs kollégám pedig zongorakísérőként volt segítségünkre. Délelőtt az Illéssy Sándor baptista középiskola tantermeiben folyt a csoportos oktatás, délután a baptista alapfokú művészeti iskola épületeiben lehetett zenekarozni, gyakorolni.

A Suzuki-módszerrel tanuló diákok többször is felléptek
Fotó: Beküldött fotó

– A Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben naponta kis koncerteket adtunk a gyerekekkel. Esténként a tanárok és a nagyobb növendékek produkciói színesítették a programot. Boldog vagyok, hogy mindenki jól érezte magát Kisújszálláson, olyannyira, hogy szeretnék, ha itt lenne a következő nemzetközi tábor is – tette hozzá Horváthné Galambos Olga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában